Direct naar artikelinhoud
Economie

CD&V eist onderzoek naar ziekteverzuim bij VDAB

Robrecht Bothuyne (CD&V)Beeld Photo News

Het ziekteverzuim bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB was vorig jaar dubbel zo groot als bij een gemiddeld bedrijf. CD&V eist een onderzoek naar het personeelsbeleid.

Met 5.160 personeelsleden is de VDAB een van de grootste Vlaamse overheidsorganisaties. Hoewel de dienst zo veel mogelijk Vlamingen aan het werk moet krijgen, loopt het binnen de organisatie niet zo gesmeerd. Meer en meer werknemers worden ziek. Zij blijven ook steeds langer thuis.

In 2018 werd één op de acht werkdagen niet gepresteerd wegens ziekte. Gemiddeld was een werknemer 30 dagen afwezig per ziektemelding. “Een werknemer van de VDAB is dubbel zo vaak afwezig door ziekte als de gemiddelde werknemer op de arbeidsmarkt”, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). Hij vroeg de cijfers op bij bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA).

CD&V vindt het niet kunnen dat de arbeidsdienst zo achterop hinkt. “Wij willen een audit van het personeelsbeleid binnen de VDAB”, zegt Bothuyne. Bij de VDAB zijn ze zich naar eigen zeggen bewust van het probleem. “We hebben een actieplan in uitrol waarbij we collega’s met een risico op burn-out coachen, en langdurig zieken meenemen in een re-integratietraject op maat”, zegt Katrien Vereecken (VDAB).