Direct naar artikelinhoud
Arco

Arco-coöperanten stellen regeringspartijen in gebreke

CD&V-vicepremier Kris Peeters wierp zich eind april nog op als verdediger van de Arco-coöperanten.Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Omdat de regering-Michel haar belofte niet heeft waargemaakt de Arco-coöperanten te vergoeden, stelt advocaat Geert Lenssens van het Brusselse kantoor SQ Law in naam van 5.000 van de bijna 800.000 gedupeerden de regeringspartijen in gebreke. 

De Arco-coöperanten, die zich voordien hadden verenigd in de twee belangenverenigingen ‘Geld terug van Arco’ en ‘Arcoparia’s’, starten vandaag  in samenwerking met Ab Flipse, bekend als voorzitter van de Nederlandse Vereniging Woekerpolis.nl, een nieuw offensief. Ze viseren Beweging.net, Belfius Bank en de Belgische Staat. Zij hebben daartoe een nieuwe vzw onder de naam ‘ArcoClaim’ opgericht en zij willen de huidige 5000 procederende aanhangers zien stijgen naar 50.000. ArcoClaim stelt zich tot doel 100 procent van de inleg van de Arco-aandeelhouders te recupereren zoals hen steeds beloofd is  geweest.  ArcoClaim zal door het Brussels advocatenkantoor SQ LAW van Geert Lenssens en Niels van Campenhout worden vertegenwoordigd.

Een week voor de verkiezingen zegt ArcoClaim de huidige regeringspartijen en haar ministers de wacht aan en wijst hen op hun woordbreuk die neerkomt op kiezersbedrog en contractbreuk. In het regeerakkoord stond immers duidelijk vermeld dat de regering er zich toe verbond een oplossing te vinden in het Arco-dossier en het is duidelijk dat deze oplossing niet alleen uitbleef, maar zelfs werd geboycot onder meer door N-VA, heet het. ArcoClaim overweegt om niet alleen de Belgische Staat maar ook de verantwoordelijke ministers in de procedure te betrekken op basis van hun persoonlijke aansprakelijkheid. 

Als grote aandeelhouder werd Arco meegesleurd in de val van Dexia in de nasleep van de bankencrisis. De bijna 800.000 coöperatieve aandeelhouders zagen daardoor hun belegging in rook opgaan. 

Slecht nieuws voor CD&V

Om haar woorden kracht bij te zetten, heeft ArcoClaim vanmorgen de Belgische regering en de Belgische regeringspartijen per deurwaardersexploot opgeroepen om de gedane toezegging en de overeenkomst na te komen om de schade van de Arco-coöperanten volledig te compenseren. ArcoClaim heeft de regering en de regeringspartijen gevraagd de toezeggingen en afspraken tevens bij wijze van verkiezingsbelofte schriftelijk te bevestigen en vast te leggen.

Ook Belfius Bank en Beweging.net kregen via een deurwaarder een oproep om de toezegging te ondertekenen dat de schade van de Arco-coöperanten binnen zes maanden na vandaag door Belfius Bank en Beweging.net zullen zijn gecompenseerd.

Door de ingebrekestelling staat het dossier op een zucht van de verkiezingen weer bovenaan op de politieke agenda. Dat is vooral slecht nieuws voor CD&V, dat in haar verkiezingsprogramma met geen woord meer rept over Arco. CD&V-vicepremier Kris Peeters had zich eind april nog opgeworpen als de verdediger van de Arco-coöperanten, die van de regering-Leterme de garantie hadden gekregen dat ze hun geld zouden terugzien. Toch leek CD&V haar verlies in dat dossier te hebben gepakt.