© AFP

Vliegtuig verdwijnt met 29 mensen aan boord

Een vliegtuig van de Indiase luchtmacht is vrijdag opweg naar de Andamanen en Nicobaren verdwenen met 29 mensen aan boord, zo heeft een commandant van de luchtmacht gemeld.

"Er is een zoekoperatie aan de gang. Het vliegtuig is om 8.30 uur plaatselijke tijd opgestegen en zou om 11.30 uur landen in Port Blair", de hoofdstad van deze Indiase eilanden, zei commandant Anupam Banerjee. Het toestel had vooral militair personeel en zes bemanningsleden aan boord. Het laatste contact werd een vijftiental minuten na de opstijging gelegd.

Vliegtuigen en boten zijn op zoek naar de Antonov AN-32, een transportvliegtuig van Russische makelij, dat blijkbaar boven de baai van Bengalen verdween, nadat het in Chennai (vroeger Madras) was opgestegen. Volgens het persbureau Press Trust of India kunnen deze toestellen vier uur lang in de lucht blijven zonder dat ze bijgetankt worden.

De Indiase luchtmacht, die veel Russische materiaal heeft, onder meer een honderdtal AN-32-vliegtuigen, heeft al heel wat ongevallen en technische defecten gekend. Ze is haar vloot, waarvan een deel uit de jaren 60, geleidelijk aan het vernieuwen. De vernieuwing loopt echter vertraging op, terwijl sommige toestellen vrijwel onbruikbaar zouden zijn.

India is de eerste invoerder van wapens van de wereld en de Verenigde Staten zijn de eerste wapenleverancier van het land. Het is de bedoeling van India eigen militair materieel te ontwikkelen, zoals het lichte jachtvliegtuig Tejas, waarvan de eerste twee exemplaren onlangs geleverd werden aan de luchtmacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer