Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Deze ex-poetsvrouw kan PVDA een zetel in de Kamer bezorgen

Maria Vindevoghel, PVDA-lijsttrekker voor de Kamerlijst in Brussel, en partijvoorzitter Peter Mertens.Beeld Photo News

Voor PVDA en Groen is het een haast zeker ticketje voor een zetel in de Kamer, voor de andere Vlaamse partijen een geheide zelfmoordmissie. De Kamerlijst in Brussel biedt kansen voor wie met Franstaligen samenwerkt.

Peter Mertens, de eerste Vlaamse communist in de Kamer sinds de jaren 80? De PVDA-voorzitter en lijsttrekker in Antwerpen maakt er de inzet van zijn campagne van. Maar zelfs als hij de kiesdrempel niet haalt, dan nog is de kans groot dat een Vlaamse PVDA’er in het federaal parlement zal zetelen.

Haar naam is Maria Vindevoghel, een voormalige poetsvrouw van 61. Ze verwierf enige bekendheid bij het vakbondsprotest bij het faillissement van Sabena begin jaren 2000. Ze trekt de Brusselse Kamerlijst voor PVDA, wat zo goed als zeker een zetel oplevert. De partij haalde in de laatste peiling van De Standaard en de VRT eind april 11,9 procent, ruim boven de kiesdrempel.

Voor de meeste Vlaamse partijen is die Brusselse kieslijst een zelfmoordmissie. Sinds 2014, na de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, is het zo goed als onmogelijk om een verkozene binnen te halen op eigen kracht. Simpel gesteld omdat er nu eenmaal te weinig Vlaamse kiezers zijn. Om een zetel te scoren heeft een partij ruwweg 25.000 stemmen nodig. Open Vld, in 2014 de grootste Vlaamse partij in Brussel, haalde er destijds iets meer dan de helft: 13.200.

Maria Vindevoghel is PVDA-lijsttrekker voor de Kamerlijst in Brussel.Beeld Photo News

Taalevenwicht

De communisten hebben dat probleem niet. PVDA is een unitaire partij en diende een tweetalige lijst in. Heel bewust zetten de communisten een Vlaamse op kop. “Natuurlijk had Maria als geëngageerde feministe en ex-vakbondsvrouw het juiste profiel”, zegt partijwoordvoerder Ivo Flachet. “Maar dat ze Nederlandstalig is, was evengoed doorslaggevend.”

De PVDA staat vooral langs Franstalige kant voor een doorbraak. De communisten hopen het aantal zetels op te krikken van 2 naar 10, maar het merendeel zal daarvan uit Wallonië komen. In Vlaanderen wordt het moeilijker. “Maria kan helpen om het taalevenwicht in onze fractie te herstellen”, zegt Flachet.

Voor PVDA betekent een Nederlandstalige in het parlement ook meer zichtbaarheid in de Vlaamse media. Tot nu toe moest Raoul Hedebouw, verkozen in Luik, met zijn tussenkomsten in het Frans en het Nederlands beide taalgroepen zien te bespelen.

Vindevoghel werkte na haar periode in de schoonmaaksector voor de chistelijke vakbond ACV. Haar voornaamste doel als ze verkozen is? “De werknemers vertegenwoordigen”, zegt ze. “De politiek houdt veel te weinig rekening met hen. De parlementsleden kennen de realiteit niet meer. Iemand moet duidelijk maken dat een werkmens tegen zijn 60ste helemaal kapotgewerkt is.” Of ze ook het gezicht kan worden van de PVDA-parlementsfractie in Vlaanderen? “We gaan ervan uit dat Peter ook verkozen is”, zegt ze. 

Kamikaze

Groen is de andere partij die haar graantje meepikt via een tweetalige Brusselse Kamerlijst. Tinne Van der Straeten, die al tussen 2007 en 2010 in het federaal parlement zat, staat op de derde plaats van de gemeenschappelijke Ecolo-Groen-lijst. De kans is groot dat het succes van Ecolo haar naar een Kamerzitje stuwt. In 2014 haalde de gemeenschappelijke lijst slechts twee zetels. Ecolo zat toen op een electoraal dieptepunt, nu heeft de partij de wind in de zeilen. 

Sp.a heeft nog een waterkansje. De Vlaamse socialisten deden het in 2014 op eigen kracht, maar sloegen deze keer de handen in elkaar met de PS. Alleen: de eerste sp.a’er, Lydia Desloover, staat pas op vijfde plaats. De kansen om vanaf die plek verkozen te geraken zijn eerder klein.

Voor de andere partijen is het hopeloos. N-VA en Open Vld schuiven daarom twee jonge twintigers naar voren, respectievelijk Elias Kartout en Mimi Crahaij. Ook al raken ze niet verkozen, ze kunnen op die manier kennismaken met de politieke stiel. Vlaams Belang zette dan weer een Franstalige op kop van de lijst. Meer een gimmick, dan electorale doping. De man haalde vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Jette 89 stemmen.