Bij nieuwbouw is een regenwaterput van minstens 5.000 liter verplicht in Vlaanderen.
Volledig scherm
Bij nieuwbouw is een regenwaterput van minstens 5.000 liter verplicht in Vlaanderen. © Reni

Grondwaterpeil blijft laag: “Maar grondwaterput is geen goed idee”

LiviosDoor het warme en droge weer van de afgelopen zomer staat het grondwaterpeil volgens de Vlaamse Milieumaatschappij nog steeds niet op punt. En dat doet de vraag naar grondwaterputten stijgen. Maar niet iedereen is voorstander van deze oplossing. Specialist Jan Lauwers legt aan bouwsite Livios uit waarom.

82 reacties

  • Roeland Croket

    5 jaar geleden
    Ik heb een put van 10000 liter. Bij normaal gebruik trek ik die nooit leeg maar als ik mijn gras wil sproeien zoals vorige zomer dan is die op iets meer dan een week leeg. Daarom sproei ik ook enkel als het me echt nodig lijkt. Ik zit nu met dode stukken gras vanwege de droogte van vorig jaar. In de winter loopt die put van 10000 liter gewoon over naar het regenwaterriool, dus had ik beter een grotere put gestoken.
  • michel De Blay

    5 jaar geleden
    @Magda De Munck 15000 liter!!! die krijg je zelfs nooit vol.
  • philippe vander haeghen

    5 jaar geleden
    Jaarlijks miljardentransfers vanuit Vlaanderen naar Wallonië. Hier in het zuiden is er water teveel. Ze zouden als tegenprestatie voor de Vlaamse solidariteit water naar Vlaanderen kunnen "transfereren". Maar ja, da's politiek en dat ligt in België een beetje gevoelig zeker,
  • Toon Schouteden

    5 jaar geleden
    Heffingen op 'n grondwaterput zijn onwettig, ze zijn enkel een afschrikmiddel om taksen en btw te kunnen innen op kraantjeswater.
  • Katrien Beyls

    5 jaar geleden
    Ik heb zopas mijn waterfactuur ontvangen. Voor 29 kubieke meter betaal ik 52,90 euro en daar boven op nog eens 129 euro aan taksen. Schandalig in Vlaanderen. Minder politiekers, maar met verstand zou ook kunnen zeker. Het kost ons al genoeg om te overleven met ons pensioentje.