© HBVL

“Vlaams Belang moet keuze maken tussen nieuwlichter Tom Van Grieken en ervaren rot Filip Dewinter”

Zaterdag buigt de partijraad van Vlaams Belang, het hoogste orgaan binnen de partij, zich over wat we hier gemakshalve de zaak- Dewinter zullen noemen. Filip Dewinter was vorige week samen met o.a. Anke Van dermeersch en Jan Penris in Griekenland om er - naar hun zeggen - de asielcrisis op het terrein te bestuderen. Ze hadden er ook contacten met Gouden Dageraad en Filip Dewinter nam zelfs het woord op een bijeenkomst van die partij. Iets wat in het verkeerde keelgat van voorzitter Tom Van Grieken schoot. Hij had de drie op voorhand verboden te spreken op een bijeenkomst van Gouden Dageraad omdat die partij gecatalogiseerd staat als neonazistisch en fascistisch. Het partijbestuur sanctioneerde de drie vorige zaterdag voor hun fout. Maar de drie pikken dit niet en willen gehoord worden door de partijraad.

Eric Donckier

Een incident binnen Vlaams Belang? Uiteraard. Maar wel een met belangrijke gevolgen voor de toekomst van de partij. Bij de verkiezingen van 2014 werd Vlaams Belang gedecimeerd. Sindsdien heeft de partij opnieuw enige wind in de zeilen. Daar zijn twee verklaringen voor. De eerste zijn de terreuraanslagen en de asielcrisis. Dat ligt heel gevoelig bij brede lagen van de bevolking die een strenger optreden vragen tegen deze fenomenen en hierbij op hun wenken worden bediend door het programma van Vlaams Belang. De tweede is de onduidelijkheid over de communautaire agenda van N-VA. Die ligt momenteel in de frigo en het is niet uitgesloten dat dit ook na de volgende verkiezingen zo blijft, als N-VA er opnieuw in slaagt om een regering zonder PS te vormen. Dat zorgt voor ergernis bij de Vlaams-nationale kiezers die om deze reden wel eens opnieuw voor Vlaams Belang zouden kunnen stemmen.

Het is uiteraard afwachten wat er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en bij de parlementsverkiezingen van 2019 gebeurt. Mocht Vlaams Belang inderdaad winnen, dan kan voorzitter Tom Van Grieken die winst enkel verzilveren als hij het cordon sanitaire kan doorbreken. Daarvoor moet de partij af van haar extreemrechtse, racistische en blind anti-islamitische discours. Maar, en dit is het dilemma waar Tom Van Grieken voor staat, om die verkiezingen te winnen heeft men ook boegbeelden nodig. En laat Filip Dewinter nu een van die boegbeelden zijn.

Het maakt dat de partijraad van Vlaams Belang nu zaterdag voor een fundamentele keuze staat. Zet de partijraad Filip Dewinter op zijn plaats en slaat Vlaams Belang een nieuwe, minder radicale koers in? Of houdt ze Filip Dewinter de hand boven het hoofd en is het daarna business as usual? Oftewel, een keuze tussen nieuwlichter Tom Van Grieken en ervaren rot Filip Dewinter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer