Direct naar artikelinhoud
Acties luchtverkeersleidersUpdate

‘Kan afwezige premier eindelijk eens ingrijpen in deze rotzooi?’: Ben Weyts woedend na gesloten luchtruim

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.Beeld BELGA

Het vliegverkeer op Zaventem lag tussen 9.30 en 13 uur volledig stil door een actie van de luchtverkeersleiders. Het luchtruim is ondertussen weer open. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil dat premier Michel ingrijpt. ‘Kan afwezige premier eindelijk eens ingrijpen in deze rotzooi?’

Weyts is niet te spreken over de actie van de christelijke vakbond ACV-Transcom, die ervoor zorgde dat het Belgische luchtruim urenlang gesloten was. “Kan de afwezige premier Charles Michel nu eindelijk eens ingrijpen in deze rotzooi?”, vraagt hij op Twitter. “Luchtverkeersleiders hebben juiste bekommernissen, verkeerde actiemiddelen.” Voorlopig reageert de premier niet.

Twitter bericht wordt geladen...

Bij Brussels Airport was er sprake van 90 geschrapte vluchten, vertrekkende en aankomende vluchten samengeteld. Woordvoerster Nathalie Pierard verwacht dat de vertragingen tot donderdagavond zullen aanslepen.

Op Brussels South Charleroi Airport was een tiental vluchten geannuleerd (vijf aankomende en vijf vertrekkende). Ook daar zijn er veel vertragingen.

Werkdruk

De luchtverkeersleiders voeren al maanden actie tegen de hoge werkdruk en de organisatie van het werk. Afgelopen vrijdag bereikte de directie een akkoord met de socialistische vakbond, maar de twee andere vakbonden - die meer leden hebben - gingen niet akkoord.

Vandaag stond om 10 uur een personeelsvergadering gepland waar de directie van Skeyes het akkoord zou toelichten. Aangezien het personeel massaal naar die vergadering zou gaan, zouden er geen of nauwelijks luchtverkeersleiders zijn. Intussen zou de directie de vergadering geannuleerd hebben, maar daarmee zijn de acties niet van de baan.

Wilde stakingen

“De toelichtingsmomenten zijn geen reden om de dienstverlening te onderbreken”, zegt de directie van Skeyes in een persbericht. Ze is niet te spreken over nieuwe sociale acties. “Verdere acties worden aanzien als wilde stakingen”, waarschuwt Skeyes.

Bij de vakbond klinkt het dan weer dat het infomoment gepland was op het drukste uur van de dag. “Daardoor worden werknemers uitgesloten van het recht op informatie”, aldus ACV-secretaris Kurt Callaerts. Daarop is opgeroepen massaal de vergadering bij te wonen, aldus nog Callaerts.