Direct naar artikelinhoud
Israël

Poolse ambassadeur bespuugd in Israël

De Poolse ambassadeur in Israël, Marek Magierowski.Beeld AP

De Poolse ambassadeur in Israël is in Tel Aviv bespuugd door een Israëlische voorbijganger. Het incident is in Polen zeer slecht gevallen.

De relatie tussen Israël en Polen is het afgelopen jaar verzuurd geraakt, omdat de twee landen er een verschillende lezing van de geschiedenis op nahouden.

De conservatieve PiS-regering in Warschau stelt volgens Israël alles in het werk om de Poolse rol in de Holocaust zo klein mogelijk te maken. Jaroslaw Kaczynski, partijleider van PiS, heeft herhaaldelijk gezegd dat Polen het grootste slachtoffer is van de Tweede Wereldoorlog en dat alleen de nazi's schuld hebben aan het uitroeien van de Joodse gemeenschap in Polen.

De Poolse ambassade heeft na het spuugincident een klacht ingediend bij de Israëlische politie. Ambassadeur Marek Magierowski diende ook een klacht in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens een woordvoerder van de Israëlische politie is de verdachte voor de rechter gebracht en gisteren op borgtocht vrijgelaten.

‘Xenofobe daad’

"Polen veroordeelt deze xenofobe daad van agressie ten zeerste", twitterde de Poolse premier Mateusz Morawiecki gisteren. "Geweld tegen diplomaten of andere burgers mag nooit worden getolereerd."

De advocaat van de man die verdacht wordt van het spugen zegt dat zijn cliënt tot zijn daad kwam, nadat hij op de Poolse ambassade was weggestuurd toen hij informatie wilde over de eigendomsrestitutie. De verdachte heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

De diplomatieke rel laat zien hoe gevoelig de kwestie van Poolse betrokkenheid bij nazimisdaden is. Het thema komt ook voortdurend terug in de campagne voor de Europese en nationale verkiezingen. Polen beschouwt zich als slachtoffer van het nazibewind.