Direct naar artikelinhoud
Telecom

Weer onrust over mogelijke spionage Huawei

Is de technologie van Huawei een bron voor spionage door China?Beeld REUTERS

Het Chinese technologiebedrijf Huawei is andermaal onderwerp van controverse. Dit keer wordt het bedrijf in Nederland verdacht van betrokkenheid bij Chinese spionage. De Nederlandse Staatsveiligheid (AIVD) doet onderzoek. In ons land wordt dat opgevolgd, maar komen er vooralsnog geen maatregelen.

Het technologiebedrijf Huawei is mogelijk betrokken bij Chinese spionage in Nederland. Dat meldt de Volkskrant. Huawei zou een ‘verborgen achterdeur’ hebben naar de klantengegevens van een van de drie grote telecomproviders in Nederland: Vodafone/ Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN. De AIVD, zeg maar de Nederlandse Staatsveiligheid onderzoekt of er een link is met spionage door de Chinese overheid. De AIVD zelf wil niet reageren, maar inlichtingenbronnen bevestigen dit aan de Volkskrant.

Ook de betrokken telecomoperatoren willen niet reageren, of zeggen ‘niet op de hoogte te zijn van een operatie waarbij de AIVD betrokken is’.  Het Chinese bedrijf ligt geregeld onder vuur en wordt met argusogen gevolgd. De argwaan omtrent mogelijke spionage is nooit ver uit de lucht. 

Sofie Pollin, professor telecommunicatie (KU Leuven): “Technisch is dit zeker mogelijk, elke telecominfrastructuur heeft een database met klantgegevens. Die is nodig voor de facturatie, of de roaming, enzoverder. Telecominfrastructuur is ook vrij complex, met lekken als mogelijkheid.” Over het concrete lek bij Huawei kan en wil de professor zich niet uitspreken, omdat details ontbreken. Maar technisch kunnen dergelijke lekken er zeker zijn. “Maar die complexiteit geldt voor alle telecominfrastructuur, niet enkel die van Huawei. De vraag is dus hoe Huawei hierop reageert, en wat ze ermee doen.”

Proximus, Orange en Telenet/Base

Een woordvoerder van Huawei zegt dat het Chinese bedrijf niet meewerkt aan spionage. “In elk land waar we zakendoen, houden we ons aan de wet- en regelgeving en beschermen we de privacy van onze klanten”, citeert de krant. “De cyber­security is altijd onze topprioriteit geweest. We blijven investeren en innoveren om de deur dicht te houden voor overheden of partijen die ons netwerk willen gebruiken voor activiteiten die de cybersecurity in gevaar brengen.”

In ons land werkt Huawei samen met Proximus, Orange en Telenet/Base. Sinds december is het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) op zoek naar concrete bewijzen voor de verdenking van spionage. Woordvoerder Katrien Eggers zegt dat er tot op vandaag geen aanwijzingen zijn om van enige dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken. “We volgen dit op, in samenspraak met andere lidstaten, en met de Staatsveiligheid. In dit concreet geval van Nederland hebben we nog geen nieuws. Als dat er is wordt het zeker bekeken”, aldus Katrien Eggers.

Noodsituatie

Bij de Staatsveiligheid was deze voormiddag niet meteen iemand bereikbaar. Westerse overheden, de Verenigde Staten voorop, vrezen dat de Chinese overheid Huawei gebruikt om in het Westen te spioneren. De Europese Commissie heeft de lidstaten opgedragen om tegen de zomer alle veiligheidsrisico’s voor de nieuwe 5G-netwerken in kaart te brengen. De Verenigde Staten, Australië, Japan en Nieuw-Zeeland hebben het bedrijf al in de ban gedaan.

De Amerikaanse president Donald Trump tekende woensdag een presidentieel decreet waarin hij een nationale noodsituatie uitroept en Amerikaanse bedrijven verbiedt zaken te doen met telecombedrijven die een veiligheidsrisico vertegenwoordigen. Huawei is bereid om in dialoog te gaan met de Amerikaanse regering en te komen tot “effectieve maatregelen om de veiligheid van producten te verzekeren”, klinkt het in een statement.

Dat Huawei mogelijk als slachtoffer van een geopolitieke en handelsoorlog in een negatief daglicht wordt gesteld is natuurlijk ook niet uit te sluiten. Een bron uit veiligheidshoek merkt op dat de info die binnenkomt uit pakweg de Verenigde Staten niet altijd even objectief is, en gelezen moet worden vanuit die optiek. Professor Sofie Pollin hekelde eerder al dat wantrouwen. “Ook nu blijf ik van mening dat constructief samenwerken, ook met Huawei, de beste optie blijft, om zo samen technologie en kennis omtrent die technologie op te bouwen.”