© BERT DE DEKEN

Sp.a neemt De Block onder vuur: “Ongehoord”

De sp.a gaat in de aanval tegen de beslissing van minister Maggie De Block om het openen van nieuwe wijkgezondheidscentra (WGC) in de koelkast te stoppen. “Want dat is een Vlaamse bevoegdheid, geen federale”, zegt volksvertegenwoordiger Jan Bertels.

hhm

De WGC’s bieden gratis geneeskunde aan onbemiddelde patiënten. Maar minister De Block wil in functie van besparingen deze centra voor maatschappelijk kwetsbare patiënten eerst aan een audit onderwerpen, alvorens nog nieuwe erkenningen te verlenen. “De voorbije vijf jaar zijn de uitgaven voor WGC’s met meer dan 10% per jaar gestegen. Het totale budget bedraagt intussen 150 miljoen euro. Vooraleer we nog extra investeren, willen we zien of die middelen optimaal besteed worden”, luidt het op haar kabinet.

In de provincie Antwerpen gaat het om nieuwe centra in Herentals, Heist-op-den-Berg, Boom, Geel en Turnhout.

Jan Bertels is van die dreun nog altijd niet bekomen: “Een lineaire besparing van 7 miljoen euro op de werkingsmiddelen van de WGC’S en tegelijk een moratorium van zes maanden op de erkenning van bijkomende WGC’s is ongehoord”, vindt hij. “De federale overheid wil hier beslissen over een bevoegdheid die niet de hare is en verhindert zo de Vlaamse overheid om de eerstelijnszorg te organiseren volgens haar goeddunken. Dit doorkruist ook de Vlaamse beslissing waarbij er al infrastructuursubsidies werden toegekend aan WGC’s in oprichting.” Samen met vijf collega’s dient Bertels nu een resolutie in.

Belangenconflict inroepen

“De botte manier waarop deze beslissing genomen is, is voor de lokale besturen, de provinciale overheden en de wijkgezondheidscentra in oprichting een slag in het gezicht van hun werk en engagement ter zake”, preciseert Jan Bertels. “Men grijpt in op al lopende procedures en stelt deze actoren voor het blok.”

De resolutie vraagt de Vlaamse Regering om aan te dringen bij de Federale Regering en in het bijzonder bij de federale minister van Volksgezondheid Maggie De Block om het moratorium op nieuwe medische huizen in te trekken. Gesteld dat de federale regering dit zou weigeren, vragen ze de minister-president bovenop om een belangenconflict in te roepen. Op die manier zou het regeringsvoorstel voor de gezondheidsbegroting van 2017 – met het oog op overleg met de gemeenschappen – geschorst worden en in beraad worden gehouden bij het overlegcomité.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER