Direct naar artikelinhoud
Legionella

Agentschap Zorg en Gezondheid over legionella: ‘Er zullen nog patiënten bijkomen’

Joris Moonens, woordvoerder van het agentschap.Beeld BELGA

De bron van de legionella-uitbraak in het Oost-Vlaamse Evergem blijft onbekend. Ook is de kans groot dat er nog zieke mensen zullen bijkomen, zo meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid op een persconferentie. Eerder vandaag is een nieuwe besmette patiënt opgenomen in het ziekenhuis.

De bron van de besmetting is nog altijd niet bekend, maar vermoedelijk ligt die bij de koeltorens in de Gentse kanaalzone. “De kans bestaat dat we de bron nooit zullen kunnen vaststellen”, aldus woordvoerder van het agentschap Joris Moonens op de persconferentie. Of de bron nog actief is of al uitgedoofd is, is ook onduidelijk.

Ook is de kans groot dat er nog nieuwe patiënten zullen bijkomen, aldus het Moonens. Raadpleeg de huisarts bij klachten, luidt het advies. “De periode waarin je in contact komt met de bacterie en de periode waarin je ook effectief ziek wordt, kan negentien dagen duren. We snappen zeer goed dat met de nieuwe patiënt de onrust wellicht zal aangewakkerd worden, maar het risico op besmetting blijft klein. Vooral mensen die verzwakt zijn lopen risico. Mensen in de regio moeten attent blijven voor de symptomen van legionella: koorts, droge hoest, hoofdpijn en algemene griepsymptomen. Raadpleeg in dat geval een arts”, klinkt het. 

Nieuwe patiënt

Eerder vandaag is een nieuwe patiënt opgenomen in het ziekenhuis, wat het totale aantal op 18 brengt. Moonens: “Wij zijn volop bezig meer informatie te verzamelen over deze nieuwe patiënt en over wat dit betekent voor de uitbraak in zijn geheel.”

Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en woensdagavond meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid een tweede dodelijk slachtoffer. Het gaat om een 70-jarige man die overleed in het AZ Sint-Lucas. 

De meeste patiënten wonen of werken in en rond Evergem.Beeld BELGA