Slechte nasmaak? Dit is hoe het komt (en hoe je er weer van verlost raakt!)
Een lekkere pasta met scampi’s in looksaus bestellen op restaurant is overheerlijk. De looksmaak en -adem die je er de daaropvolgende uren aan overhoudt? Not so much. Dit is hoe je aan die vieze smaak komt, én hoe je er weer van afraakt.
Hoe komt het eigenlijk dat bepaalde voedingsmiddelen een nogal overheersende nasmaak hebben? En hoe raak je er weer van verlost? Cordelia Running, directeur van het smaaklab van Purdue University, zegt dat we een nasmaak meestal te danken hebben aan kleine stukjes voedsel die achterblijven in de mond, of moleculen die in het speeksel of slijm achterblijven.
Vooral krachtig smakende voedingsmiddelen als knoflook en ui kunnen een lange nasmaak veroorzaken, omdat de moleculen die geassocieerd zijn met hun smaak en geur in de bloedbaan terecht kunnen komen en zo door het lichaam kunnen circuleren. Als zo’n krachtige smaak in je speeksel terecht komt, kan dat bijdragen aan een sterke, blijvende nasmaak. Omdat de moleculen zo minuscuul zijn kan het zelfs gebeuren dat ook het vruchtwater van zwangere vrouwen anders ruikt na het eten van knoflook, zo blijkt uit onderzoek.
Rauwe ajuin en look zijn het ergst wat nasmaak betreft, zegt Running. Wanneer je ze plet, beschadig je de cellen ervan en komen er enzymen vrij die de voedingsmiddelen in kwestie hun specifieke, stinkende eigenschappen geven.
Je tanden goed poetsen na een maaltijd met veel look of ajuin is een goede eerste stap om weer van die vieze nasmaak verlost te raken, omdat je zo kleine stukjes die misschien achterblijven in je mond weer verwijdert. Eens de moleculen echter in je bloedbaan zitten ben je eraan voor de moeite, en ruik je sowieso een tijdje naar look of ui.
Een studie uit 2016 suggereert dat appel, munt en sla de beste voedingsmiddelen zijn om snel weer van de vieze nasmaak in je mond verlost te raken, omdat ze stoffen bevatten die inspelen op de moleculen van ui of look. Daarnaast kan kauwen op wat peterselie, of een glas melk drinken soelaas bieden. Al geldt in vele gevallen echter wel het principe dat tijd nog altijd het beste medicijn is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
Als dessert of als vieruurtje: voor deze plattekaastaart hoef je geen uren in de keuken te staan, terwijl hij toch enorm patisserie-waardig is. Hallo, heerlijk romige smaak van plattekaas in combinatie met kruimeldeeg! De frisse smaak van de pomelo, een kruising tussen pompelmoes en grapefruit, maakt het helemaal af. -
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
-
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
Wat heb je nodig? (voor 4 personen) 600 g kippenhaasje 1 ui, gesnipperd 2 el geraspte verse gember 1 chilipeper, fijngehakt 1 el garam masala sap van 1/2 limoen 2 el sojasaus olijfolie peper en zout Voor de rijstsalade: 1 rode ui, gesnipperd 200 g verse ananas, in blokjes 200 g witte rijst 200 g rode kidneybonen, gespoeld, uitgelekt 3 el fijngehakte munt -
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerToin Buter
ronny cuypers