Direct naar artikelinhoud
Energie

Stroomfactuur 17 keer sterker gestegen dan in buurlanden, terwijl elektriciteit zelf niet duurder is geworden

Stroomfactuur 17 keer sterker gestegen dan in buurlanden, terwijl elektriciteit zelf niet duurder is geworden
Beeld photo_news

De gemiddelde elektriciteitsfactuur voor Vlaamse gezinnen is tussen 2015 en 2018 met 33 procent gestegen van 780 naar 1.040 euro. Dat schrijft de VRT en kaart ook de PVDA aan in een nieuwe studie. De Vlaamse energiefactuur is op die manier 17 keer sterker gestegen dan in onze buurlanden, terwijl de elektriciteit zelf amper duurder is geworden. 

PVDA pakt vandaag uit met een studie op basis van cijfers van de federale energieregulator CREG. De partij vergelijkt de kostprijs voor Vlamingen van oktober 2014 met maart 2019 en komt uit een op een stijging van 400 euro, een stijging van maar liefst 60 procent.

De VRT dook zelf ook in de cijfers en maakt een ruimere vergelijking op basis van de jaarprijzen om seizoenseffecten uit te vlakken. Daaruit blijkt de stijging van 260 euro of 33 procent tussen 2015 en 2018.

In de buurlanden steeg de prijs in diezelfde periode veel minder. In Duitsland ging het om 4 procent, in het Verenigd Koninkrijk 1,5 procent. De Nederlandse stroomfactuur daalde zelfs met 1,8 procent. In absolute cijfers moeten we enkel de Duitsers laten voorgaan, in 2016 en 2017 waren we zelfs de duurste van de hele Europese Unie.

‘Gezinnen betalen zich blauw’

Opvallend is dat de prijs van de elektriciteit in ons  land niet hoger is dan elders. Het zijn vooral de andere onderdelen van de factuur, die nu al driekwart van de totale prijs uitmaken, die de teller doen aandikken. Denk aan btw, heffingen en distributietarieven. 

“Het bilan van het Vlaamse en federale energiebeleid is ronduit dramatisch”, zo reageert PVDA-partijvoorzitter Peter Mertens. “De Zweedse coalitie beloofde om de energiefactuur betaalbaar te maken, maar gezinnen betalen zich vandaag blauw. En nog zo’n belofte die de regering gewoon aan haar laars lapte: in het regeerakkoord lazen we hoe de regering via een ‘energienorm’ de stroomprijs van de gezinnen op die van de buurlanden zou afstemmen. Vijf jaar non-beleid heeft ons opgezadeld met een echte energiekloof.”

PVDA-voorzitter Peter Mertens (r.) samen met Kamerlid Raoul Hedebouw.Beeld BELGA

Wat willen de partijen aan uw hoge stroomfactuur doen?

De PVDA zegt een actieplan klaar te hebben om de energiefactuur opnieuw betaalbaar te krijgen. Als urgente maatregelen eist de partij dat de volgende regering onmiddellijk de btw op energie verlaagt van 21 naar 6 procent en de kosten voor groene stroom uit de consumentenfactuur haalt. Deze twee eenvoudige maatregelen zouden de gemiddelde energiefactuur doen dalen met zo’n 180 euro, berekende de studiedienst. Om de energiekloof met de buurlanden verder te dichten pleit de extreemlinkse partij nog voor de invoering van door de overheid gereguleerde maximumprijzen voor elektriciteit als gas, zoals die al in Frankrijk worden toegepast.

In Het Laatste Nieuws de andere partijen zeggen dat ze de stroomfactuur willen aanpakken. CD&V wil enkel het groenestroombeleid eruit halen, sp.a de openbare dienstverlening. John Crombez: “We moeten stoppen met de intercommunales als financiële bron voor de gemeenten te gebruiken. De intercommunales moeten voor de infrastructuur zorgen, en als er te veel is aangerekend, moeten de mensen dat terugkrijgen in plaats van dat dat naar de gemeenten gaat. Ieder dividend dat de gemeente van een intercommunale krijgt, heeft de burger te veel betaald.”

Vlaams Belang wil de intercommunales vervangen door één Vlaams energiebedrijf. Vlaams Belang en sp.a willen eveneens de btw verlagen. Groen wil de factuur uitzuiveren. Kristof Calvo: “De energiefactuur is een tweede belastingbrief geworden. Daar zijn dingen in terechtgekomen die daar niet in thuishoren, maar in de algemene middelen. Zo willen wij ook niet dat klimaatinvesteringen de energiefactuur zouden verhogen.”

N-VA wil eerst een grondige analyse maken. Open Vld wil de oneigenlijke kosten eruit. Gwendolyn Rutten: “Vandaag zitten in de factuur een aantal dingen die daar niet in thuishoren, zoals de straatverlichting. De lampen op straat moeten branden, maar dat heeft niets te maken met uw persoonlijk energieverbruik. Die kosten moeten eruit.”

Tip: Vergelijk de goedkoopste prijzen voor elektriciteit op mijnenergie.be.

Archiefbeeld.Beeld Mozkito