Direct naar artikelinhoud
Legionella

Twintigste legionellapatiënt opgenomen in het ziekenhuis

Twintigste legionellapatiënt opgenomen in het ziekenhuis
Beeld AP

Vrijdagavond is opnieuw een patiënt met legionella opgenomen in het ziekenhuis. De teller staat daarmee op 20. Eerder op vrijdag was de 19de besmette patiënt opgenomen. Twee mensen uit de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem zijn aan de besmetting overleden. 

Het Agentschap Zorg en Gezondheid telt op dit moment nog 12 mensen in het ziekenhuis. Het totale aantal bevestigde patiënten staat nu op 20. Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en woensdagavond viel een tweede slachtoffer.

De patiënt die de voorbije nacht werd opgenomen in het Gentse ziekenhuis Jan Palfijn, is een man uit de Gentse deelgemeente Ledeberg. Zijn toestand is stabiel en hij ligt niet op intensieve zorgen. “De patiënt moet nog dieper bevraagd worden, maar we rekenen hem als 19de patiënt in de uitbraak rond de regio Evergem”, aldus woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De eerste ziekteklachten bij de man zijn begonnen op 13 mei. Bij de 18de patiënt was dat ook het geval, en dat wijst er volgens het agentschap op dat de bron van de besmetting meerdere dagen actief geweest is. De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei en de tweede groep tussen 7 en 10 mei.

Over de twintigste patiënt is nog niet meer informatie bekend.

De incubatietijd van legionella is maximaal 19 dagen, maar meestal tussen 2 en 10 dagen. “De mogelijkheid blijft bestaan dat de bron nog actief is, al is dat niet zeker”, zegt het agentschap, dat stelt dat de laatste patiënt ook tot maximaal 19 dagen terug besmet geraakt kan zijn.

Donderdag en vrijdag zijn er stalen genomen in acht bedrijven met koeltorens en in één bedrijf met een industriële sproei-installatie. De bedrijven hebben ook een volledige ontsmetting van hun koelinstallaties doorgevoerd. Eerder hadden 19 bedrijven al een desinfectie van hun installatie gedaan.