Zelfs na drie pogingen slaagt meer dan de helft niet voor rijexamen

© Patrick Post

De aanpassing aan het rijexamen maakt dat opvallend minder mensen slagen bij hun eerste poging. Voor het theoretisch rijexamen haalde 64 procent van de Vlamingen zelfs na drie beurten nog geen theoretisch rijbewijs. En het praktisch rijexamen is niet gemakkelijker, blijkt uit cijfers die Het Laatste Nieuws kon uitkijken. Ook daar slaagde meer dan de helft niet in drie keer.

sir

OPROEP. Ken of ben jij iemand die 5 of meer pogingen nodig had om een rijbewijs te halen? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be en vergeet je gsm-nummer niet te vermelden.

Vóór de verstrenging van het theoretisch rijexamen - sinds juni 2017 worden zware fouten harder bestraft - slaagde 49 procent van de kandidaten al bij de eerste keer. Vorig jaar daalde dat naar 21,5 procent van de 170.000 kandidaten. En zelfs de tweede en derde keer buisde het merendeel nog: ruim 64 procent haalde zelfs na drie examens geen theoretisch rijbewijs.

Voor het praktijkexamen zijn de resultaten niet zoveel beter: 24 procent van de 122.360 kandidaten haalde al na één examen zijn rijbewijs. Na twee pogingen was dat 14,8 procent, na drie pogingen nog 7,6. Dus blijft nog 53,6 procent over die zelfs na drie beurten geen rijbewijs kon bemachtigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen