Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Het debat: moet de pensioenleeftijd nog verder omhoog?

De N-VA wil de wettelijke pensioenleeftijd verhogen als onze gemiddelde levensverwachting blijft stijgen. Wat denk jij? Is dit een goede maatregel? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

142 reacties

  • Marinus Verbelen

    5 jaar geleden
    Ik heb gedurende 20 jaar gemiddeld 12u per dag gewerkt. Dus 4 officiële overuren per dag. Dat maakt dat ik eigenlijk 30 jaar aan 8u per dag zou gewerkt hebben. Met de 22 jaar die ik er nog moet bijdoen kom ik dus, omgerekend naar 8u per dag, aan 52 jaar. Ik mag niet klagen vh bedrag dat ik op mijn 62e met 42 jaar op de teller zal krijgen maar ik heb dan ook meer afgedragen dan iemand die maar 8u per dag werkt met idem uurloon. Iedereen 1500Euro geven? En ik dan? Krijg ik dan ook meer?
  • Marcel de Vrome

    5 jaar geleden
    Vind de huidige pensioenleeftijd (65j) hoog genoeg. De staat dient er wel voor te zorgen dat iedereen blijft werken tot 65 en de werkgevers strenger sanctioneert wanneer dit niet gebeurd. Hoedt zich best ook tegen (frauduleuze) failissementen.
  • Jan Baroen

    5 jaar geleden
    Pensioenleeftijd moet niet noodzakelijk omhoog als men minimum 42 jaar effectief gewerkt en bijgedragen heeft. Gelijkgestelde jaren worden nu betaald door hen die men nu tot 65 jaar of ouder wil laten werken. Niet bijgedragen is geen pensioen, uitgezonderd echte zieken en met respect, maar streng gecontroleerd. Bovendien zouden politiekers er voor moeten zorgen dat pensioenen niet belastbaar zijn, dan weten ze tenminste wat ze krijgen. Met de beloofde 1500 euro weet men dat niet.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Inderdaad paul goetghebeur. Voor de pensioendienst had ik maar een loopbaan van 40 jaar. Maar voor de financiële berekening wel één van 49 jaar. Omdat de overuren die ik in sommige jaren presteerde - enkel financieel - beschouwd werden als afzonderlijke jaren. En die kon men dan laten wegvallen voor de berekening van het pensioenbedrag. En voor de loopbaanduur telden die ook niet mee.
  • Jos Spriet-Dewaele

    5 jaar geleden
    Ik zou zeggen Ja en neen. Vroeger ging men werken op jonge leefdtijd Nu pas ten vroegste op 18 jaar Maar hoe langer men studeert hoe meer men verdiend dus hoe meer men afdraagt.