Trump reikt historische hand naar holebi's, maar...

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft beloofd dat hij er "alles aan zal doen om holebi's te beschermen tegen geweld van een haatdragende buitenlandse ideologie". Historisch, want nog nooit werd de holebigemeenschap zo vermeld in een Republikeinse acceptatiespeech. Toch wil dat niet zeggen dat met Trump in het Witte Huis de holebirechten in de VS een sprong vooruit zullen nemen.

"Als jullie president ga ik al mijn macht gebruiken om onze LGBTQ-burgers te beschermen tegen het geweld en de onderdrukking van een haatdragende buitenlandse ideologie. Geloof mij", klonk het ferm uit de mond van Trump. LGBTQ staat voor Lesbian (lesbisch), Gay (homoseksueel), Bisexual (biseksueel), Transgender en Queer (iemand die twijfelt over zijn/haar seksualiteit).

Het Republikeinse publiek applaudisseerde. Opvallend voor een conservatief publiek, en dat merkte ook Trump op. Daarop week hij van het voorgeschreven script af: "Ik moet zeggen; als Republikein is het zo fijn om jullie te horen juichen voor wat ik net zei. Dank u."

"Het is inderdaad heel opvallend en heel uitzonderlijk wat Trump daar heeft gedaan", zegt Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek aan de KU Leuven. "Binnen de Republikeinse partij bestaat er wel een homobeweging. En die heeft geprobeerd om in het partijprogramma wat meer openheid naar het homohuwelijk te krijgen. Ze heeft gewoon bot gevangen."

"Dit was een gewaagde uitspraak van Trump", zegt Amerika-watcher Björn Soenens. "Het was sowieso een atypische acceptatiespeech. De langste in 45 jaar, maar over conservatieve waarden en normen had hij het eigenlijk niet. Het woord conservatief is niet een keer gevallen. Trump is al van in het begin een outsider, nobody's conservative."

Maar of het hier echt om een oprechte opening naar holebirechten gaat, valt zeer te betwijfelen. "Dit ging in elk geval duidelijk niet over het homohuwelijk", stelt professor Kerremans vast. "Dit gaat over de bescherming tegen haatmisdaden. Trump nam ook die positie aan na het drama in Orlando (toen een schutter het vuur opende in een holebiclub en bijna 50 mensen doodde, nvdr.). De uitspraak moet je kaderen in het bredere verhaal van de dreiging tegenover de VS, en het moslimfundamentalisme."

"Trump speelt in op anti-Clintongevoelens"

Hoe dan ook, holebi-issues worden doorgaans verdedigd door de Democraten. Net zoals vrouwenrechten, en laat nu net dochter Ivanka Trump bij de introductiespeech voor haar vader op de Republikeinse conventie gelijk loon voor gelijk werk tussen mannen en vrouwen vermeld hebben.

"Het is heel erg de bedoeling van Trump om met bepaalde componenten in zijn populistische boodschap democratische stemmers aan te trekken", analyseert Kerremans. "Hij wil vermijden dat conservatieve homo's voor Clinton zouden stemmen en probeert de middenklasse, die gevoelig is voor argumenten rond criminaliteit, aan te spreken. En hij richt zich ook heel expliciet tot laaggeschoolden en dan specifiek vakbondsmensen, dat is echt een groep die normaal voor de Democraten stemt."

Trump zal daardoor niet noodzakelijk de erg conservatieve achterban verliezen, stelt Kerremans. "Trump stelt ze eigenlijk voor de keuze en speelt in op het idee dat de anti-Clintongevoelens zwaarder zullen doorwegen dan de anti-Trump."

Volgens Kerremans zullen we volgende week bij de Democratische conventie net het omgekeerde zien. "Clinton zal de gematigde Republikeinen naar de Democratische kant proberen te halen en zal inspelen op de anti-Trumpgevoelens. We hebben deze verkiezingen met vrij onpopulaire kandidaten te maken. Dat is nog nooit gebeurd sinds de Tweede Wereldoorlog. En dan komt het er inderdaad op aan om de antigevoelens uit te spelen."

Meest gelezen