maandag 20 mei 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

DE KERN

Door

Herrijzenis

Verrassend. Dat is het minste wat je kan zeggen over de resultaten van de grote HBvL-peiling die deze krant vandaag en morgen publiceert. Vooral bij N-VA en haar Limburgse achterban zal deze bevraging nog dagen nazinderen. Waar 31,4 procent van de Limburgse kiezers bij de Kamerverkiezingen in 2014 een stem uitbracht op de Vlaams-nationalisten, zou dat percentage vandaag met ruim een kwart zakken tot 23 procent. De partij zou maar nipt groter blijven dan CD&V dat haar resultaat van 2014 net niet evenaart. Ook Open Vld en sp.a zouden afstevenen op verlies. De Limburgse liberalen leveren 1,4 procentpunt in en klokken af op 11 procent. De socialisten mogen de gevreesde implosie dan wel hebben afgewend, met 14,2 procent leveren ze 3,5 procentpunt in waardoor ze pas de vierde grootste partij van deze provincie worden.

Waar er verliezers zijn, zijn er ook winnaars. Voor het eerst in haar geschiedenis overschrijdt Groen-Limburg de kaap van 10 procent waardoor ze eindelijk een Kamerzetel binnenhaalt. Maar de grote winnaar is het Vlaams Belang, dat uit haar as herrijst en stijgt van 6,1 naar 14,3 procent. Met die score zou de partij van Tom Van Grieken opnieuw twee Limburgse Kamerleden leveren.

waar N-VA in 2014 nog het Vlaams Belang leegzoog, lijkt het erop dat heel wat (jonge) Vlaamsgezinden uit pure ontgoocheling naar de oude geel-zwarte stal terugkeren

Hoewel de echte peiling pas zondag plaatsvindt, maakt deze bevraging enkele dingen duidelijk. Eén: ze volgt de nationale peilingen, niet in procenten maar wel in tendensen. Socialisten en liberalen lijken voor een groot stuk communicerende vaten met Groen. Voor N-VA en Vlaams Belang geldt dit al helemaal. De ruim 8 procentpunt die de eerste verliest, dikt de tweede aan. Twee: waar N-VA in 2014 nog het Vlaams Belang leegzoog, lijkt het erop dat heel wat (jonge) Vlaamsgezinden uit ontgoocheling om het gevoerde beleid en het uitblijven van de kracht van verandering naar de oude geel-zwarte stal terugkeren. En drie: N-VA heeft een probleem, want ze blijft ver onder de psychologische grens van 30 procent, een score die volgens voorzitter Bart De Wever nodig is om incontournable te blijven. Als deze opdoffer zondag werkelijkheid wordt, lijken regeringsdeelname en een nieuwe stap richting confederalisme plots veel utopischer, ook al blijft N-VA de grootste partij. Meer nog, De Wevers nachtmerrie over een roodgroene regeringsas komt dan vervaarlijk dichtbij vermits de socialistische familie de grootste wordt en ook Groen-Ecolo fors groeit.

Maar zoals gezegd: de enige echte peiling is zondag. Bovendien zullen ook de vorming van de Vlaamse en Waalse regering de federale regeringsvorming beïnvloeden. Nog zes keer slapen dus. Dat het meer dan spannend wordt, hoeft geen betoog.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws