Direct naar artikelinhoud
Armoede

1 op de 4 Vlamingen voelt zich arm

Een op de vier Vlamingen voelt zich arm.Beeld Thinkstock

Ruim een kwart van de Vlamingen voelt zich arm of relatief arm. Dat blijkt uit De Grote Geldenquête, die vanavond in het VTM-programma 'Telefacts' wordt voorgesteld. Bijna 5% zegt elke maand in het rood te gaan (arm), meer dan 22% komt maar net rond (relatief arm).

Eén op de vijf Vlamingen stelt om financiële redenen al eens een doktersbezoek uit, één op de tien slaat soms een maaltijd over omdat er niet genoeg geld is. Uit een bevraging van iVOX blijkt dat de welvaart in ons land relatief is. 67% van de Vlamingen rekent zichzelf tot de middenklasse en 6% noemt zich rijk. Driekwart heeft het met andere woorden goed tot zeer goed. Maar anderzijds komt 27% amper of niet rond. Vrouwen, alleenstaanden, ouderen en laaggeschoolden zijn in die groep sterker vertegenwoordigd dan mannen, samenwonenden, jongeren en hogeropgeleiden. David de Vaal van het Netwerk tegen Armoede schrikt niet van deze bevindingen. “De cijfers bevestigen wat we al een tijd aanvoelen: de risicogroep voor armoede wordt steeds groter.”

De Grote Geldenquête van 'Telefacts' onderzocht ook hoe de Vlamingen tegen hun loon en hun belastingen aankijken, hoeveel ze sparen en in welke mate de woonkosten, energiefacturen en prijzen van levensmiddelen volgens de consument zijn geëvolueerd. De maximale foutenmarge van de studie, uitgevoerd bij duizend mensen, bedraagt 3,02%.