© Gaby Lemmens

Vlaamse Kruis Hasselt reikt EHBO-diploma's uit

In november 2018 zijn elf cursisten begonnen aan een EHBO-opleiding bij Het Vlaamse Kruis Hasselt. Elke vrijdagavond stonden ze met hun cursusboek in de hand en goed voorbereid klaar voor de les.

Gaby Lemmens

Ze hadden niet verwacht dat onze cursus zo uitgebreid zou zijn. Ze leerden wonden verzorgen, maar ook over de huid. Bloedingen stelpen maar ook over de hart- en bloedsomloop. Astma, hyperventilatie, verstikking, … kwamen ook aan bod voorafgegaan door het ademhalingsstelsel. Het bewegingsstelsel werd uitvoering besproken en de verschillende letsels zoals beuken, krampen, kneuzingen en andere trauma’s werden gezien. Ook leerden ze een slachtoffer op de correcte manier benaderen, tiltechnieken, verbanden aanleggen, reanimeren, … . Kortom elk aspect van het menselijk lichaam kwam aan bod. Dat betekende veel theorie. Gelukkig zijn er in onze afdeling verschillende Venussers (dit zijn leden die slachtoffers nabootsen en uitbeelden) die wekelijks hielpen om alles in praktijk om te zetten. Zo kregen de cursisten een duidelijk beeld van hoe alles er in het ‘echt’ kan uitzien en leerden ze hoe te handelen. Alhoewel het er vaak heel serieus aan toe ging werd er ook veel, heel veel plezier gemaakt. Dat zorgde ervoor dat deze cursisten al snel een hele hechte groep vrienden werd die elkaar steunde bij de ‘moeilijke’ momenten zoals het examen. Het heeft hier en daar bloed, zweet en tranen gekost maar we zijn trots om te kunnen melden dat ze alle elf met glans geslaagd zijn.

Als afsluiter van de cursus was er de diploma-uitreiking. Op vrijdag, 17 mei verzorgde De Ploeg in Diepenbeek voor een fantastische receptie met hapjes en drankjes; ook mocht iedereen aanschuiven aan het buffet van de barbecue. Na het eten was het tijd voor de plechtigheden. De diploma’s werden uitgereikt door opleidingsverantwoordelijke Sus Sobkowiak en hoofdmonitor Pieter-Jan Zoons. Elf keer werd er gezoend en geknuffeld, elf keer galmde een luid applaus, elf keer een dikke proficiat voor:(foto vooraan van l. nr r.) Conny Struys, Aynur Sargin, Nihal Ozcicek, Jeanne Cuypers, Miek Bernaerts, Liesbeth Verardo, (foto achteraan l nr r) Karolien De Waele, Cato Colson, Johan Mangelschots, Christel Fontaine en Alain Fontaine.Daarna werd er tot in de vroege uurtjes uitbundig gevierd door ‘Team Poor’ samen met de monitoren, begeleiders, logistiekers, venussers en het bestuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer