Direct naar artikelinhoud
HandelsoorlogHuawei

Hoe het handelsconflict tussen de VS en China het begin van een technologische koude oorlog inluidt

Google-apps op een Huawei-smartphone: dit beeld behoort weldra tot het verleden.Beeld REUTERS

Een reeks grote Amerikaanse bedrijven schorten de handel met het Chinese Huawei op. Het handelsconflict tussen de VS en China wordt een technologische koude oorlog, waarin Europa wordt meegesleurd.

Wie binnenkort een smartphone van Huawei koopt, dreigt afgesloten te worden van populaire apps van Google. Geen YouTube. Geen Gmail. Geen Google Maps. Dat is het gevolg van de beslissing van Google, dat besliste alle handelsbetrekkingen met Huawei per direct op te schorten nadat de regering van president Donald Trump Huawei vorige week op de zwarte lijst zette. Het bedrijf wordt ervan verdacht samen te werken met de Chinese overheid, die via Huawei zou spioneren.

Googles besluit betekent dat Huawei onmiddellijk toegang verliest tot updates van het populaire besturingsprogramma Android, dat draait op de mobiele telefoons van de Chinezen. Huawei kan hierdoor alleen nog gebruikmaken van de meest eenvoudige versie van Android, het Android Open Source Project (AOSP). “Google houdt zich hiermee aan de oproep van de Amerikaanse overheid”, zegt een woordvoerder van het technologiebedrijf aan Reuters. Voor bestaande Huawei-gebruikers lijkt er voorlopig weinig te veranderen: veelgebruikte apps zoals YouTube en de Chrome-browser zullen beschikbaar blijven voor wie al een Huawei-smartphone heeft. 

Slagveld Europa

De Amerikaanse ban legt een behoorlijke hypotheek op de toekomst van Huawei. Zullen consumenten nog interesse tonen in de Chinese toestellen als ze geen gebruik kunnen maken van Google-apps? Een vraag die vooral in Europa leeft, want het lijkt erop dat de handelsoorlog tussen de VS en China op de Europese markt wordt uitgevochten. Huawei is in de VS niet zo erg aanwezig, terwijl Google in China geen betekenis heeft. Dat is wel even anders in onze contreien, waar Google een marktaandeel van bijna 90 procent haalt. Ook de toestellen van Huawei vinden hier gretig aftrek, al geeft Huawei geen geografische cijfers vrij.

Lees ook: De – grote – gevolgen van de doorgesneden banden tussen Google en Huawei

Maar de veldslag blijft niet beperkt tot software alleen. Ook Intel, Qualcomm en Broadcom, drie van de grootste producenten van chips ter wereld, hebben hun samenwerkingen met Huawei met onmiddellijke ingang stopgezet. Vooral het doorknippen van de handelsband met Intel zal ernstige implicaties hebben. Intel voorziet het Chinese bedrijf van chips en processoren voor zijn laptops. Ook Europese bedrijven voelen de ban. Zo heeft ook het Duitse Infineon inmiddels zijn leveringen van chips aan Huawei opgeschort. Infineon zou het risico lopen om juridisch vervolgd te worden door de Amerikanen als het zaken doet met Huawei vanwege de sancties tegen het Chinese technologiebedrijf.

Digitaal ijzeren gordijn

De Financial Times stelt dat het Amerikaanse verzet een ernstige slag heeft toegebracht aan de snelgroeiende consumentenactiviteiten van Huawei. De Chinezen haalde in het tweede kwartaal van vorig jaar Apple in om ’s werelds nummer twee smartphonemaker te worden. Het verscheepte vorig jaar meer dan 200 miljoen exemplaren op Android.

Huawei-oprichter Ren Zhengfei zei al dat het bedrijf voorbereid is op de Amerikaanse maatregel. Het zou achter de schermen een eigen besturingsplatform in de steigers hebben staan, al wordt dat voorlopig niet bevestigd. Als dat klopt, krijg je een soort digitaal ijzeren gordijn. Het bedrijf merkte op dat de Amerikaanse boycot voor niemand goed is. Een dreigement naar Amerikaanse bedrijven waar het zaken mee doet die “aanzienlijke economische schade” zullen lijden. Vraag luidt ook hoe de Chinese overheid zal reageren op deze nieuwe zet in de handelsoorlog.