Direct naar artikelinhoud
Brexit

May opent deur naar nieuw referendum in ruil voor instemming met brexitdeal

Brits premier Theresa May.Beeld AP

Na een paar weken rust zijn de brexitperikelen helemaal terug. De Britse premier Theresa May legt haar ultiem voorstel op tafel: een brexitakkoord ‘met belangrijke aanvullingen’ en een tiental toegevingen om het parlement over de brug te krijgen, waaronder de mogelijkheid van een nieuw brexitreferendum.

May zag haar scheidingsakkoord dat ze met de EU sloot al drie keer afgewezen worden in het Britse Lagerhuis. Nu gooit ze het over een andere boeg: ze geeft het parlement de mogelijkheid te stemmen over een nieuw brexitreferendum, op voorwaarde dat het scheidingsakkoord eerst goedgekeurd geraakt. “Er zijn belangrijke aanvullingen toegevoegd aan de deal”, zegt May. Maar ze voegt meteen toe dat de zogenoemde backstop over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland niet vervangen kan worden. “Ik heb toegevingen gedaan, nu vraag ik jullie om toegevingen te doen”, aldus May aan de Britse parlementsleden. Ze wil dat “de laatste kans” gegrepen wordt om de Unie ordentelijk te verlaten.

Begin juni volgt de stemming, waarna de getergde eerste minister ontslag zou nemen. Met invloedrijke partijgenoten sprak ze vorige week al af dat de Conservatieve Partij een tijdschema voor de verkiezing van een nieuwe leider zal vastleggen.

‘Politiek theater’

May voerde de voorbije weken ook onderhandelingen met oppositiepartij Labour, die ijvert voor een permanente douane-unie. Dat overleg leverde uiteindelijk geen compromis op, dus moet May de Labour-parlementsleden op een andere manier overtuigen. Zo kondigt ze nieuwe wetgeving aan die zou garanderen dat de rechten van Britse werknemers op hetzelfde peil blijft als die van Europese werknemers, en zou er een bureau komen dat toeziet op de naleving van de Britse milieunormen.

Deadline oktober

Het Verenigd Koninkrijk had op 29 maart al uit de EU moeten stappen, maar omdat het parlement zich maar niet achter het akkoord schaarde, moesten de Europese leiders een Brits verzoek om uitstel tot eind oktober toestaan. Daarom nemen de Britten donderdag ook deel aan de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement.

De brexitdeadline staat nu op 31 oktober. Als de Britten tegen dan het akkoord niet goedgekeurd hebben en geen verdere deal met de EU hebben gesloten, vertrekt het Verenigd Koninkrijk zonder enig akkoord.