© LDN

Provincie wil voluit voor 0 doden en zwaargewonden op de weg gaan

Sint-Amands, Baarle-Hertog en Dessel zijn de eerste van de zeventig gemeenten en steden in de provincie Antwerpen die op hun grondgebied met het ZERO-label kunnen pronken. Zij worden uitgeroepen tot ‘Verkeersveilige gemeente provincie Antwerpen’. Dat heeft Antwerps gouverneur Cathy Berx dinsdag bekend gemaakt in Technopolis, waar het ZERO-label werd voorgesteld.

Leo De Nijn

Sint-Amands, Dessel en Baarle-Hertog konden het doden- en zwaargewondencijfer in het verkeer op hun grondgebied in 2015 op nul houden. Zij krijgen als eerste het label ‘Verkeers Veilige Gemeente’.

“Het ZERO-label wil de gemeenten belonen die er in slagen om het aantal verkeersdoden en zwaargewonden op hun grondgebied op nul te houden. En ook aan de gemeenten die de grootste daling in het aantal verkeerslachtoffers laten optekenen. Een kleine gemeente heeft het soms wat makkelijker om hard in te zetten op verkeersveiligheid dan steden als Antwerpen, Mechelen of Turnhout met grote verkeersaders. Als zij daar in lukken verdienen ze dat label ook”, benadrukte de provinciegouverneur. De gemeenten en steden staan niet alleen om deze doelstelling te halen. “We gaan een aantal steden en gemeenten ook de kans geven om gecoacht te worden. Op deze manier kunnen ze samen met de Stichting Verkeerskunde, de dienst Mobiliteit van de provincie goede praktijkvoorbeelden en expertise uitwisselen om het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer tot nul te herleiden.”

Nultolerantie

De gouverneur wijst op een stagnatie van het aantal doden en zwaargewonden in de provincie Antwerpen in de laatste jaren. “Vorig jaar vielen er 90 doden, 715 zwaargewonden en 7.742 lichtgewonden in het verkeer in onze provincie. Tegen 2030 moet het aantal doden en zwaargewonden tot nul worden herleid én moet er een nultolerantie zijn voor rijden onder invloed van alcohol en drugs”, aldus nog Berx. Achter die ambitieuze doelstelling schaart ook gedeputeerde voor Mobiliteit, Luk Lemmens zich. “Jaarlijks zal de provincie de kosten voor het coachingtraject voor 10 tot 15 gemeenten voor haar rekening nemen. Slagen deze gemeenten er uiteindelijk in om ook de vooropgestelde doelstelling van 0 doden en zwaargewonden te behalen, zal ook aan hen het ZERO-label worden uitgereikt”, zegt de deputé. Voor de uitreiking van het ZERO-label worden elk jaar (2015 wordt als nulmeting genomen) per gemeente de cijfers van het bevolkingsaantal gekoppeld aan het aantal doden en zwaargewonden naar aanleiding van verkeersongevallen op hun grondgebied. Hierbij worden ongevallen op A- en E-wegen niet mee in rekening gebracht, aangezien de gemeenten geen bevoegdheden hebben over deze wegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER