© Reuters

Britse premier May stelt Charles Michel gerust over voortbestaan EU

Premier Charles Michel heeft dinsdag in Londen zijn Britse collega Theresa May voor het eerst ontmoet. Michel pleitte daarbij voor een 'intelligente' uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, zonder dat de Europese eenheid in gevaar komt. Van Britse kant werd volgens de premier de nadruk gelegd op de goede banden tussen beide landen.

RVS

Michel kwam rond 11.25 uur plaatselijke tijd (12.25 uur in Brussel) aan bij Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier Theresa May.

De Belgische premier had het met May over de aanpak van terrorisme. België en Groot-Brittannië zitten wat dat dossier betreft op dezelfde golflengte, benadrukte men voor de ontmoeting in de entourage van Michel.

Ook het Britse vertrek uit de EU stond op de agenda. Na de overwinning van het ‘Leave’-kamp bij het referendum van 23 juni nam David Cameron ontslag als premier en werd hij vervangen door May. Haar regering stelde de activering van artikel 50 van het Europees verdrag - de officiële notificatie dat een land de EU wil verlaten - uit. May kondigde ondertussen aan die stap voor het einde van maart toch te zullen zetten.

Michel liet in Londen weten dat hij een 'intelligente Brexit' wil, die de economische belangen van zowel Groot-Brittannië, de Europese Unie en België vrijwaart. 'Tegelijkertijd moet de Brexit niet het startschot zijn voor de ontmanteling van de EU. Andere Europese lidstaten moeten niet op slechte gedachten gebracht worden op een moment dat Europa nood heeft aan eenheid.'

Vanuit Britse kant voelde Michel naar eigen zeggen 'de sterke overtuiging dat de relaties met België goed zijn en dat ook moeten blijven.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER