© Photo News

“IS heeft bijna geen zelfmoordterroristen meer”

De terreurmilitie IS (Islamitische Staat) komt volgens Brett McGurk, de Amerikaanse gezant voor de bestrijding van IS, zonder zelfmoordterroristen te zitten.

Bij het offensief op het jihadistenbolwerk Mosoel in het noorden van Irak zet IS nu nog honderd kamikazes per maand in, zei McGurk aan de Duitse krant Bild. Maar dat aantal zal spoedig dalen, want er zijn bijna geen buitenlandse strijders meer die nog naar het gebied van de terreurmilitie afreizen.

“Zo zullen ze stilaan hun mankracht verliezen. Bijgevolg zullen ze volledig ineenzakken”, gelooft McGurk.

Zelfmoordterroristen zijn het bekendste wapen van de extremisten om hun vijanden te treffen. In Mosoel tracht IS hiermee de langs verscheidene kanten oprukkende troepen van een militaire coalitie onder leiding van het Iraakse leger tegen te houden.

Een grote vondst van gegevens kan ondertussen helpen in de strijd tegen de extremisten. In de stad Manbij in het noorden van Syrië, die onlangs van de terreurmilitie bevrijd werd, is 15 terabyte aan data gevonden van het “bureau voor algemeen veiligheid”, dat bevoegd is voor de planning van buitenlandse operaties en terreurnetwerken. “We delen de informatie nu met onze partners, zodat ze ermee aan het werk kunnen, en dit werk is zeer efficiënt”, zei McGurk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer