Schepen Ait Daoud kritisch voor Preneel: “Borgerhout is enige district dat adviezen rond schijnerkenning naast zich neer legt”

De N-VA-fractie in Borgerhout eist het ontslag van districtsburgemeester Marij Preneel (Groen). Preneel kwam zopas in opspraak nadat ze tegen het advies van het Antwerpse parket in een illegale vreemdeling heeft erkend als vader van een pasgeboren kind. Preneel blijft met klem verdedigen dat ze in dit dossier correct gehandeld heeft, maar volgens schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) is Borgerhout het enige district dat negatieve adviezen rond schijnerkenningen naast zich neerlegt.

joro, DVD

De groene districtsburgemeester erkende dat een man die al negen jaar illegaal in ons land verblijft de wettelijke vader is van Amina, een meisje van Ghanese afkomst dat geboren werd uit een katholieke moeder. Zowel ambtenaren op het districtshuis als het parket hebben echter sterke vermoedens dat het om een schijnerkenning gaat. De procureur des Konings reageerde in een brief verbolgen op de beslissing van Preneel om dat advies naast zich neer te leggen.

LEES OOK. Groen-burgemeester erkent vaderschap van illegale vreemdeling ondanks negatief advies parket

“Enige district waar dit gebeurt”

Uit het interne onderzoek dat schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) heeft besteld, blijkt volgens haar dat er door de dienst Schijnrelaties en Schijnerkenningen geen fouten zijn gemaakt. “Sinds 1 april 2018 wordt bij erkenningsaanvragen nagegaan of die aanvragen mogelijk frauduleus zijn of niet”, zegt Ait Daoud. “Dat wordt vooral nagegaan wanneer één van de drie partijen, dus de mama, de papa of het kind, mogelijk een verblijfsrechtelijk voordeel zouden kunnen hebben bij een erkenning. Het is de dienst Schijnrelaties en Schijnerkenning die het eerste onderzoek voert. Men baseert zich daarbij op de bewijsstukken en een interview. Zo wordt onder meer nagegaan of de aanvrager wel iets afweet van de zwangerschap en of hij zijn rol als ouder wil opnemen. Enkel in het geval van een combinatie van meerdere factoren kan een negatief advies worden gegeven. Er wordt nooit geweigerd puur op basis van het feit dat iemand illegaal in het land is.”

In dit geval werd het dossier overgemaakt aan het parket voor verder onderzoek. “Mevrouw Preneel heeft van de cel Schijnerkenning per mail het negatieve advies ontvangen, met daarbij een samenvatting van het dossier en de uitleg hoe zij het volledige dossier kon raadplegen. Ze heeft laten weten toch over te willen gaan tot erkenning. Er is dan opnieuw contact opgenomen met de vraag te willen heroverwegen. Ze heeft het advies opnieuw naast zich neergelegd.” Na de goedkeuring stuurde ook het Antwerpse parket nog een brief met de vraag tot toelichting. Preneel zei woensdag tegen uw krant dat ze die brief nooit heeft gezien.

Uit het onderzoek blijkt volgens schepen Ait Daoud ook dat het de tweede keer is dat Preneel een negatief advies naast zich neerlegt. “Dat terwijl dat in andere districten letterlijk nooit gebeurt”, klinkt het. “In alle districten samen zijn sinds 1 april vorig jaar 341 dossiers opgestart, waarvan 69 een negatief advies hebben gekregen. In Borgerhout werden 51 dossiers opgestart. In 31 gevallen bleek het niet om een schijnerkenning te gaan. Tien dossiers zijn nog in onderzoek, de overige tien werden negatief geadviseerd. In twee gevallen legde mevrouw Preneel dat advies naast zich neer. Zij is de enige die dat ooit heeft gedaan.”

Preneel: “Manifest onwaar”

Marij Preneel houdt echter vol dat ze correct heeft gehandeld en dat er in dit concrete geval “onwaarheden” worden verspreid. “In het dossier waarvan sprake staat zwart op wit dat er ‘geen enkele twijfel bestaat over het feit dat mijnheer de biologische vader van het kind is’”, zo zegt ze in een schriftelijke reactie. “Als ambtenaar van de burgerlijke stand heb ik in eer en geweten een beslissing genomen in het belang van het kind.”

Dat in Borgerhout wel vaker de adviezen van het parket naast zich neer worden gelegd, is volgens Preneel manifest onwaar. “In 95% van de gevallen volgen we de adviezen.” Preneel zegt open te staan voor een gesprek met de procureur hierover, “maar laat ons de persoonlijke situatie van kwetsbare mensen niet op de straatstenen gooien”.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci schaart zich achter de woorden van Marij Preneel, maar wenst niet verder te reageren, “om de sereniteit in het dossier te bewaren”.

N-VA eist ontslag

De N-VA-afdeling in het district Borgerhout laat het hier niet bij en wil het ontslag van Preneel. “We hopen dat zij het fatsoen heeft tegenover de raad en het bestuur en dat ze de eer aan zichzelf houdt. Als zij dat niet doet is onze fractie van plan om maandag op de districtsraad een motie van wantrouwen in te dienen”, zegt districtsraadslid Eva Van Keer in een reactie aan onze redactie. Zij benadrukt dat er aanwijzingen zijn dat dit niet de eerste keer is dat Preneel deze praktijk toepast.

© Walter Saenen

Van Keer erkent dat Preneel wettelijk niets verkeerd heeft gedaan maar meent dat zij wel fraude rond schijnerkenning in de hand werkt. Dat Preneel betoogt dat ze de brief van het parket niet onder ogen heeft gekregen, vindt Van Keer ook bedenkelijk. “Dat lijkt me sterk, het lijkt me eerder een manier om zich hier uit te werken.”

“Als het om de klimaatwet of het migratiepact gaat, beroept Groen zich graag op het advies van erkende (studie)diensten. Dit echter zover het voldoende in hun kraam past”, zegt Van Keer op Facebook (zie onder). “Wanneer meerdere bevoegde diensten met erkende expertise van zaken over een schoolvoorbeeld van schijnerkenning spreken, dan beroept Groen zich liever op haar eigen opengrenzenbeleid.”