Direct naar artikelinhoud
Filmfestival Cannes

Lukas Dhont jureert én creëert in Cannes: ‘Na een jaar met ‘Girl’ bezig te zijn, was ik de magie van cinema vergeten’

Lukas Dhont zetelt op het filmfestival van Cannes in de jury van ‘Un Certain Regard Jury’;Beeld Photo News

Precies een jaar geleden begon in Cannes zijn Girl-avontuur. Nu is Lukas Dhont terug op de Croisette. Niet om prijzen te winnen, wel om ze zelf uit te delen: Dhont zetelt in de jury van Un Certain Regard. En om tussen de voorstellingen door aan zijn nieuwe film te schrijven.

Zaterdagavond 12 mei 2018, iets na middernacht: met een halfleeg glas champagne in de hand staat Lukas Dhont gelukzalig om zich heen te kijken. Een massa volk – waaronder zijn ouders en zijn beste vrienden – is op het dakterras van een chique hotel in Cannes bijeengekomen om de triomf van Girl, dat eerder die dag op een minutenlange staande ovatie is ontvangen, te vieren.

Een jaar later treffen we de 28-jarige regisseur bij een glas versgeperst fruitsap en een stevig ontbijt aan op datzelfde dakterras. Het chique hotel mag hij deze keer 12 dagen lang zijn thuis noemen, en dat allemaal op kosten van het Festival van Cannes. Dhont werd door délégué général Thierry Frémaux uitgenodigd om in de jury van Un Certain Regard – de op één na belangrijkste festivalselectie – te zetelen, samen met onder meer regisseuse Nadine Labaki (Capharnaüm) en actrice Marina Foïs.

Blijven leren

Daar moest hij toch even over nadenken, geeft Dhont toe. “Ik vroeg me af of het niet te vroeg was voor mij om al in een jury te gaan zitten. Ik heb één langspeelfilm gemaakt, ik ben zelf nog volop aan het leren hoe het allemaal werkt. Is het dan wel gepast om over andermans werk te gaan oordelen? Maar na een tijd besefte ik dat dat eigenlijk voor alle artiesten zo is. Het leren stopt nooit.”

Bovendien snakte Dhont er ook naar om zich eindelijk nog eens in een bad van films onder te kunnen dompelen. “Ik heb het afgelopen jaar bijna alleen maar over mijzelf en mijn eigen filmuniversum gepraat. Het is natuurlijk fijn dat mensen zoveel aandacht hadden voor Girl, maar op de duur deed het mij ook een beetje ter plaatse trappelen. Daarom keek ik er enorm naar uit om me hier elke dag naar andere filmuniversums te mogen transporteren, en te zien hoe andere mensen regisseren. Door alsmaar met de promotie en distributie van mijn film bezig te zijn, was ik een beetje vergeten hoe magisch cinema kon zijn. Dat herontdek ik hier.”

Lukas Dhont met zijn collega-juryleden op de rode loper in Cannes.Beeld AFP

Meer zelfs: zoveel films zien, prikkelt de creativiteit. Het geeft Dhont een duwtje in de rug om op te schieten met de opvolger van Girl. “Tussen de voorstellingen door ga ik op mijn hotelkamer zitten om aan mijn volgende film te schrijven. Dat lukt heel goed, want telkens wanneer ik naar een andere film kijk, merk ik dat er meteen van alles in gang schiet in mijn hoofd. Veel meer dan wanneer ik gewoon aan mijn bureau ga zitten omdat ik moet schrijven.” Keert hij na het festival dan met een nieuw scenario onder de arm naar huis? “Toch wel met een treatment (eerste aanzet tot scenario), denk ik!”, glundert Dhont. 

Veeleisend

Maar er moeten vrijdagavond dus ook prijzen uitgedeeld worden. Moeten de regisseurs in de Un Certain Regard-selectie bang zijn van het oordeel van Lukas Dhont? “Wanneer alles goed zit in een film, ben ik niet kritisch”, zegt hij. “Dan kan ik helemaal meegaan in het universum van de regisseur. Maar als films maken je beroep is, word je natuurlijk veeleisend. Een beetje zoals een kok die in een ander restaurant gaat eten.”

Waar hij dan zoal gevoelig aan is? “Ik kan er niet goed tegen als alle scènes van een film dezelfde emotie of kleur hebben. Een triestige film die héél de tijd triestig is, bijvoorbeeld. Gratuit geweld vind ik ook een gigantische afknapper. Net als eendimensionale personages. Mensen die alleen maar goed of slecht zijn, of alleen slachtoffer of dader. Daar geloof ik niet in.”

Welke films hem tot nu toe het meest zijn bevallen, komen we natuurlijk niet te weten. “Ik heb zwijgplicht”, grijnst Dhont. “Alleen met mijn collega-juryleden praat ik over de films die ik hier gezien heb. Na elke voorstelling zitten we altijd even samen om onze eerste indrukken te delen. En tot nu toe zijn we het eigenlijk altijd opvallend eens!”

Lukas Dhont en zijn collega-juryleden maken op vrijdag 24/05 de winnaars van de Un Certain Regard-selectie bekend.