Hoe stem ik geldig in een kiesbureau dat werkt met potlood en papier bij de verkiezingen van 26 mei 2019?

© pdw

In iets minder dan de Vlaamse gemeenten wordt nog op papier gestemd. De stembureaus blijven daar open tot 14 uur. Als u nog op papier stemt, let dan zeker op dat u niet ongeldig stemt.

llc

In het stembureau ontvangt u drie stempapieren: een blauw papier voor de Europese verkiezingen, een wit voor de Kamer en een roze voor de Vlaamse verkiezing. (Als u geen Belg bent maar uit een ander Europees land komt, krijgt u enkel een blauw formulier.)

U gaat binnen in het stemhokje, waar u een stempotlood vindt.

Alle kieslijsten staan op het stempapier. De lijsten zijn geordend per partij volgens lijstnummer.

Als u een lijststem wil uitbrengen, kleurt u het vakje bovenaan de lijst in. Als u voor bepaalde personen op de lijst wil stemmen, kan u de bolletjes naast hun naam inkleuren.

Let wel: u kan kiezen voor verschillende personen van één kieslijst, maar niet voor namen in verschillende kolommen. Als u dat doet, is uw stem ongeldig.

Als u op elk van de drie papieren uw stem hebt uitgebracht, vouwt u de papieren dicht en stopt ze in de bussen met de kleur van het papier. Daarop krijgt u uw identiteitskaart en uw afgestempelde oproepingsbrief terug. Dat is het bewijs dat u heeft gestemd.

Let op: u mag op elk stembiljet maar binnen één partij stemmen, anders is uw stem ongeldig. Uw stem zal ook niet meetellen als u een ander papier hebt gebruikt om te stemmen, als u geen vakje hebt ingekleurd op uw papieren, als u de vorm of de grootte van de stempapieren hebt veranderd, Als u iets in het stempapier hebt gestopt, bijvoorbeeld een stukje papier of een voorwerp, als u iets op het stempapier hebt geschreven of buiten de vakjes heeft gekleurd.

Lees ook:

Meer veelgestelde vragen

Hoe stem ik geldig? Wat als ik niet kan gaan stemmen? Wat als ik mijn oproepingsbrief kwijt ben? Alle vragen

Doe de stemtest

Welke partij verdedigt uw standpunten het best? Doe de stemtest

Op wie kan ik stemmen?

Welke kandidaten komen op in mijn kieskring? Bekijk hier de kieslijsten. Naar de kandidatenlijsten

De verkiezingsuitslagen

Welke partij wordt de grootste? Hoe stemden de inwoners van uw gemeente? Welke kandidaten zijn verkozen, wie haalde de meeste voorkeurstemmen? En welke coalities zijn mogelijk? Naar de resultatenpagina

Al het verkiezingsnieuws

Al het nieuws over de verkiezingen, analyses, de rapporten van de regeringen ... Naar de verkiezingspagina