Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Vandaag legt u voor 5 jaar de macht vast: dit moet u weten voor u gaat stemmen

Hilde Crevits (CD&V) wil minister-president worden.Beeld Tim Dirven

Wordt de N-VA incontournable op alle niveaus? Haalt John Crombez zijn moegestreden sp.a eindelijk uit het slop? En hoe groot wordt de comeback van Vlaams Belang? Voor het eerst sinds 1830 volgen er na vandaag vijf jaar lang geen nieuwe verkiezingen. Dit is alles wat u moet weten voor u gaat stemmen.

1. Wat hebben onze partijen eigenlijk gedaan?

Meer dan ooit maakten dure verkiezingsbeloften de dienst uit in de verkiezingsdebatten. Maar wat hebben onze politici eigenlijk gedaan de afgelopen vijf jaar? Deze stemtest kijkt naar wat partijen doen, niet naar wat ze beloven.

Stemtest: U weet nog niet op wie u gaat stemmen? Deze stemtest helpt u op weg.

2. Wat als ik niet ga stemmen?

De stembureaus gaan open om 8 uur en sluiten in de gemeenten waar er met papier wordt gestemd om 14 uur. Waar er elektronisch wordt gestemd, kan u tot 16 uur terecht.

Meer dan 1 miljoen Belgen is bij de vorige verkiezingen niet gaan stemmen. En nee, een blanco stem gaat niet naar de grootste partij. Ook tellen voorkeursstemmen niet dubbel. Meer antwoorden op al uw praktische vragen over verkiezingsdag vindt u in deze handige verkiezingsgids.

Verkiezingsgids: Mag ik mijn moeder bijstaan in het stemhokje? En wat als ik mij vergis? Een antwoord op al uw praktische vragen.

2. Wat als ik niet ga stemmen?
Beeld Tim Dirven

3. Wat moet ik écht lezen voor ik ga stemmen?

Er komt heel wat informatie op u af. Daarom deze 5 niet te missen topverhalen en -interviews die u voorbereiden op de stembusslag.

• Bart Tommelein en Jean-Marie Dedecker: ‘Het zou weleens een zwarte zondag kunnen worden’

Ze noemen zich beiden Vlaamsgezind en liberaal, maar kunnen hartsgrondig van mening verschillen. Bart Tommelein en Jean-Marie Dedecker vliegen elkaar net niet in de haren. Over één ding zijn ze het eens: deze regering had beter gekund.

• Verjongingsoperatie John Crombez komt te laat: sp.a beleeft historisch dieptepunt 

Zeggen dat bij sp.a de klad erin zit, is een understatement. Op 26 mei vecht de partij voor haar overleven – alweer. De verjongingsoperatie van John Crombez komt eigenlijk te laat om te renderen.

• Strooptocht door la Flandre profonde: hoe Vlaams Belang de verkiezingen wil winnen

Vlaams Belang leeft weer op. De pandoering van 2014 is vergeten. Voorzitter Tom Van Grieken stuurt weg van de ranzigheid en dat lijkt te werken. Zijn prooi: de vertwijfelde kiezer in het Vlaamse achterland.

3. Wat moet ik écht lezen voor ik ga stemmen?
Beeld BAS BOGAERTS

• ‘We staan dichter bij burgeroorlogen dan we denken’

Schaf de natiestaten én de EU af en vervang ze door 52 metropolenregio’s onder het dak van een republiek. Volgens de Duitse politiek wetenschapper en Europa-expert Ulrike Guérot (55) kan alleen een radicale ommezwaai de Europese democratie redden. ‘We hebben de legitieme kritiek op Europa te lang aan de rechtse populisten gelaten.’

• ‘Voorwaar ik zeg u, na 26 mei breken zware tijden aan’

De Morgen-huispoliticoloog Carl Devos analyseert de politiek. ‘N-VA ligt ver op kop, maar moet zo dicht mogelijk tegen de 30 procent hangen om mentaal niet als verliezer gezien te worden.’

4. Hoe kan ik het verkiezingsnieuws morgen volgen?

De Morgen zet resoluut in op meerwaarde met liveverslaggeving, scherpe analyses en een overzicht van alle resultaten die live binnenlopen op een interactieve kaart. 

Niets missen? Met deze 6 tips bent u van alles op de hoogte morgen

4. Hoe kan ik het verkiezingsnieuws morgen volgen?
Beeld JS

• Krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws

Het nieuws, de analyse en de resultaten zitten meteen in uw broekzak met onze volledig vernieuwde app voor smartphone. Download hem hier.

• Volg al het nieuws live

Bekijk als eerste de resultaten in onze livenieuwsblog op deze website, die al het verkiezingsnieuws een hele dag lang voor u op één plaats bijeenbrengt.

Om al dat nieuws te duiden, zet De Morgen daarnaast in op een live-analyseblog. Daarin geven onze hoofdredacteur en politieke journalisten meteen de eerste analyses en bieden ze een antwoord op de vraag: wat moeten we écht onthouden van 26 mei? 

• Ontvang het nieuws rechtstreeks in uw mailbox

Schrijf u in voor de De Morgen Breaking-nieuwsbrief om snel op de hoogte te blijven bij belangrijk nieuws en de eerste resultaten.

Schrijf u ook in voor onze ochtendnieuwsbrief. Dan krijg u de ochtend na de verkiezingen een overzicht van het belangrijkste nieuws en de conclusies.

5. Meer weten? Een overzicht van al onze verkiezingsreeksen

🎧 Podcast: Wetstraat-kenners Gui Polspoel en Yves Desmet fileren de politieke partijen met telkens een centrale gast. Luister nu.

Tip: ‘Je voelt dat PVDA steeds groter zal worden’: beluister Raoul Hedebouw (PVDA)

👪 Het burgerpanel: Wat denkt de burger er eigenlijk zelf van? We laten een hele week acht gewone Vlamingen aan het woord.

❓Uw vragen aan de partijvoorzitters: in deze reeks voelt u de partijvoorzitters aan de tand. Van Bart De Wever tot John Crombez: dit waren uw vragen én hun antwoorden.

Tip: Uw vragen aan Wouter Beke beantwoord: ‘Vergis u niet, de as Beke-Michel is hechter dan ooit’

5. Meer weten? Een overzicht van al onze verkiezingsreeksen
Beeld Tim Dirven

🗣 Lijsttrekkers in debat: uit elke kieskring twee invloedrijke lijsttrekkers in een pittig duel.

🖋 Partij-analyses: De Morgen analyseert de programma’s en ambities van de partijen. Wat staat er op het spel?

Tip: Groen in het vizier: hebben Almaci en co. te vroeg gepiekt?

🇪🇺 Denkers over Europa: voor de Europese verkiezingen laten we eens niet uitsluitend politici aan het woord, maar ook denkers. Hoe zien zij de Unie evolueren?

🎤Op campagne met...: Van Elio Di Rupo die opnieuw premier wil worden tot de eerste stappen in de politiek van Goedele Liekens: campagne voeren doe je op straat. De Morgen ging mee op pad.

Tip: Hoe Joke Schauvliege (CD&V) in alle stilte aan haar comeback timmert. 

5. Meer weten? Een overzicht van al onze verkiezingsreeksen
Beeld Tim Dirven