Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © AFP

Belgische ontdekking moet bijen resistent maken tegen dodelijke parasiet

Belgische onderzoekers hebben de genetische code gekraakt om bijen resistent te maken tegen de varroamijt, de belangrijkste bedreiging van de honingbij. De dodelijke parasiet is machteloos tegen een aantal bijenpopulaties. Door die soorten te kruisen is medicatie niet langer nodig en kan de Europese honingbij sneller resistent worden tegen zijn belangrijkste doodsoorzaak.

3 reacties

  • Samuel Bas

    5 jaar geleden
    De oplossing bestaat al voor imkers ( niet voor de solitaire bij of wilde variant) maar wordt niet correct toegepast. Door jonge bijen af te scheiden van het door de varroamijt geïnfecteerde broedsel kan je de behandeling met strips of amithras starten en er zeker van zijn dat de mijt onderdrukt wordt wordt. Bijkomend voordeel : exponentiële groei van het aantal bijenvolken 2-4-8-16 enz. Deze methode is ontwikkeld door een professionele imker uit Limburg.
  • Werner verhelst

    5 jaar geleden
    Een ding is zeker.Als de mens zich gaat moeien met de natuur, loopt het mis. Afwachten op de gevolgen dus.
  • Marco brilmans

    5 jaar geleden
    Hoe sneller, hoe liever! Misschien ben je fan of misschien niet.. maar ik vind dat iedereen iets moet voorzien om de bijtjes te helpen. Een insectenhotel voor bijtjes of wilde bloemetjes planten..