SpaceX schiet eerste satellieten voor snel internet de lucht in

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft de eerste zestig satellieten gelanceerd voor hun nieuwe project 'Starlink'. Daarmee willen het Californishce bedrijf een globaal netwerk uitbouwen dat overal ter wereld snel internet kan bieden. 
door
Karsten
Leestijd 1 min.

SpaceX wil vanuit de ruimte een breedbandinternet lanceren dat over de hele planeet gebruikt kan worden. De lancering was oorspronkelijk vorige week voorzien, maar werd uitgesteld omwille van het weer en technische problemen. Maar een Falcon-9 raket schoot de eerste zestig satellieten donderdagavond dan toch de ruimte in. Uiteindelijk zal 'Starlink' uit een geheel van 12.000 satellieten bestaan.

De satellieten komen op ongeveer 550 kilometer hoogte in de atmosfeer. Dat is hoger dan het ISS, maar wel lager dan de meeste andere satellieten. Dit zou de internetsnelheid moeten bevorderen. Elke satelliet van Starlink weegt zo'n 227 kilogram.

Concurrentie

Maar ze zijn niet alleen met hun ambitieus project en krijgen concurrentie van bijvoorbeeld de start-up OneWeb of het Kuiper-project van Amazon. Topman Elon Musk verwacht dat vanaf ongeveer 800 satellieten het 'Starlink' netwerk operationeel kan worden. Daarvoor zijn dus nog een twaalftal gelijkaardige lanceringen nodig.