zaterdag 25 mei 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Verkiezingen 2019

 luc daelemans

Het federale lijsttrekkersdebat

“Het is niet omdat het lente is dat het geld aan de bomen groeit”

Het pensioen is een van dé thema’s van deze verkiezingsstrijd, vooral de oppositie wil de pensioenleeftijd weer omlaag en het bedrag omhoog. “Het is niet omdat het lente is, dat het geld aan de bomen groeit”, reageerde Wouter Beke (CD&V) op die beloftes.

Herbekijk het grote lijsttrekkersdebat voor de Kamer. TV Limburg

PENSIOENEN

Mevrouw Demir, uw voorzitter heeft de voorbije dagen voor een ‘shock’ gezorgd door de pensioenleeftijd te koppelen aan de levensverwachting. Dus moeten we binnenkort misschien nog langer werken dan 67?

Zuhal Demir (N-VA): “Neen, dat hebben de media ervan gemaakt. We gaan de pensioenleeftijd de volgende legislatuur niet verhogen. We denken aan een heel verre toekomst: als blijkt dat de mensen in 2070 langer leven, moeten we kijken of de pensioenen nog betaalbaar blijven.”

Patrick Dewael (Open Vld): “Ik zou het debat niet willen voeren over 2070. Wij hebben de pensioenleeftijd voor de volgende legislatuur al vastgelegd op 66 jaar in 2024 en 67 in 2030. De gemiddelde uitstapleeftijd is nu nog altijd 61 jaar.”

Wouter Beke (CD&V): “De mensen zijn bezorgd om hun pensioenen. De ouderen omdat hun pensioen te laag zal zijn en de jongeren omdat ze denken dat er geen pensioen meer zal zijn. We moeten ze dus zekerheid geven. Het ergste wat we kunnen doen, is de leeftijd gaan terugschroeven. Mensen met een gevaarlijk of zwaar beroep moeten niet tot 67 werken, daar moeten we de volgende legislatuur aan werken.”

Patrick Dewael (Open Vld). luc daelemans

Meryame Kitir (sp.a): “Niemand van de regeringspartijen had aangekondigd dat ze na de verkiezingen van 2014 de pensioenleeftijd zouden optrekken. Het resultaat is dat niemand vandaag nog weet wanneer hij met pensioen kan. Er is geen zekerheid meer. Wij willen kijken naar de loopbaan in plaats van de leeftijd. Wij willen een pensioen na 42 jaar werken.”

Dewael: “We kunnen niet minder lang gaan werken en meer pensioen krijgen. De discussie over zware beroepen wordt bijzonder relevant. Je kunt niet zeggen dat iedereen van het onderwijs, politie of spoorwegen een zwaar beroep heeft. We moeten kijken naar de functies van de mensen.”

Barbara Creemers (Groen): “Als je wil dat mensen 42 jaar werken, moet je ervoor zorgen dat het werk doenbaar is. Wij streven naar een loopbaan van 45 jaar.”

Debat lijsttrekkers Kamer - Pensioenen. Het Belang van Limburg

Annick Pontier (Vlaams Belang): “Iemand die 40 jaar gewerkt heeft, verdient een rechtvaardig pensioen van 1.500 euro.”

Ayse Yigit (PVDA): “Iedereen heeft het over 1.500 euro, een voorstel dat wij twee jaar geleden hebben gelanceerd.”

Demir: “Wij stellen voor dat de pensioenen weer welvaartvast worden gemaakt. Als de lonen stijgen, moeten de pensioenen ook omhoog. Dat systeem is in de jaren ’90 door Colla (sp.a) afgeschaft.”

Beke: “Het pensioen is wel welvaartsvast, het is namelijk aan de index gekoppeld. Iets wat jullie willen afschaffen.”

Demir: “Dat willen wij niet.”

Beke: “Wij willen iets doen aan de zware beroepen en de lage pensioenen. Maar het is niet omdat het lente is dat het geld aan de bomen groeit.”

Zuhal Demir (N-VA). luc daelemans

Asiel en migratie

Hoe moet het nu volgens jullie verder met de multiculturele samenleving?

Demir: “We moeten migratie controleren en daarna moeten mensen integreren. De Vlaamse regering heeft ook al meer geïnvesteerd in integratie.”

Yigit: “Ik ben anders wel mijn job verloren door de besparingen op integratie.”

Kitir: “Limburg is een voorbeeld voor Vlaanderen. We moeten mensen niet uit elkaar drijven.”

Mevrouw Demir, de kritiek is voor u, van u wordt gezegd dat u mensen uit elkaar drijft.

Demir: “Ik polariseer niet, maar subsidies moeten gaan naar verenigingen die mensen bij elkaar brengen en niet naar degenen die mensen uit elkaar drijven. Ik stel vast dat Milli Görüs een islamitische school wil starten in Genk, en dat is geen toeval. Want in Genk krijgen deze verenigingen geld van de stad.”

Beke: “Die riedel heb ik al tientallen keren gehoord. In Genk is er een reglement voor subsidies aan verenigingen, dat ook goedgekeurd is door uw partij. Maar dat dateert van nog voor u van Antwerpen naar Genk verhuisde om de gemeenschappen te verdelen.”

Meryame Kitir. (sp.a) luc daelemans

Ponthier: “De moskeeën van Milli Görüs hebben anders ook wel 700.000 euro subsidies gekregen van de Vlaamse regering.”

Beke: “Mevrouw Demir, die erkenning en de financiering van de moskeeën gebeurt door minister Homans (N-VA) en minister-president Geert Bourgeois (N-VA)? Ja of nee? Wat is uw antwoord?”

Demir: “Ook minister Geens (CD&V) is verantwoordelijk voor moskeeën.”

Ponthier: “Een belangrijk migratiekanaal is de gezinshereniging. We zitten nog altijd met importbruiden en ook wel wat importbruidegommen, dat moet strenger.”

Debat lijsttrekkers Kamer - Beke en Demir in de clinch. Het Belang van Limburg

KOOPKRACHT

De koopkracht zou door de taxshift toegenomen zijn maar veel mensen betwijfelen dat.

Dewael: “Dat zal perceptie zijn. Als we naar de cijfers kijken, hebben de mensen die werken 6% aan koopkracht gewonnen. Ook de laagste uitkeringen zijn allemaal gestegen.”

Kitir: “Sommigen mogen dan misschien netto wat meer overhouden, je kunt niet ontkennen dat de elektriciteits-, water- en rusthuisfacturen omhooggegaan zijn. Die onrechtvaardigheden zijn de mensen beu. Daarbij komt nog dat de lonen niet mogen stijgen.”

Beke: “Alle studies tonen aan dat de koopkracht gestegen is. We hebben ook ingezet op werkgelegenheid en voor 240.000 nieuwe jobs gezorgd.”

Demir: “Blijkbaar vinden de mensen met een laag inkomen dat ze netto te weinig overhouden in vergelijking met een uitkering. Je zit ook snel aan de hoogste belastingschijf van 45%. We willen ook dat sociale voordelen als een korting op de waterfactuur niet afhankelijk zijn van uitkeringen. Dit soort kortingen moeten we doortrekken naar werkenden.”

Annick Pontier (Vlaams Belang). luc daelemans

Dewael: “Het drama is dat we 250.000 banen creëren dankzij de maatregelen van de regering maar de mensen niet vinden om al die jobs in te vullen. Wij willen de werkzaamheidsgraad optrekken van 70 naar 80%.”

Beke: “Als we iets willen doen voor de lage inkomens, moeten we niet de 45%-schijf eruit halen. Dan moeten we iets doen voor de stille Limburgers die werken, de mensen die bruto 2.000 tot 2.600 euro per maand verdienen.”

Creemers: “Voor ons is er geen taxshift geweest, maar een tax-cut. We hebben zoveel kansen gehad maar zitten met een enorm begrotingstekort. Alleen Italië en Frankrijk doen het nog slechter. Wij willen een echte taxshift door grote vermogens en vervuiling te belasten. En wij willen een klimaatplan voor Limburg uitvoeren.”

Debat lijsttrekkers Kamer - Beloftes voor Limburg. Het Belang van Limburg

Kitir: “We moeten zorgen dat de brutolonen omhooggaan en ons focussen op jobs voor 50-plussers en laaggeschoolden.”

Demir: “Als mevrouw Kitir in de regering zat, hadden we nu geen extra jobs. En het klimaatplan van Groen zal ervoor zorgen dat de energiefactuur nog zal stijgen. Die is in het verleden ook gestegen door de subsidiepolitiek van Freya Van den Bossche (sp.a).”

COALITIES

Wie gaat na 26 mei met wie aan tafel zitten? Wie zal straks met wie een coalitie willen vormen? Wat zijn jullie voorkeuren?

Demir: “Niet met PS en Ecolo. Wij hebben een voorkeur voor centrumrechts, maar ik zou ook willen weten wat de voorkeur is van CD&V? Mijnheer Beke is daar niet duidelijk over.”

Beke: “Het paradoxale is dat jullie de centrumrechtse Zweedse regering in de gracht hebben gereden.”

Ayse Yigit (PVDA). luc daelemans

Demir: “Nee, dat hebben jullie gedaan, door jullie niet te onthouden bij die stemming over het Marrakech-pakt. U hebt een voorakkoord met MR.”

Wil Open Vld samen besturen met Ecolo-Groen?

Dewael: “Niet als het gaat over 32 uur per week werken met behoud van loon, zoals Ecolo in haar programma heeft staan.”

Creemers: “Die obsessie met het programma van andere partijen vind ik toch raar. Wij willen in elk geval een progressieve coalitie.”

Kitir: “Ik vind het grappig hoe Open Vld schrik heeft van links. De kiezer weet wat de gevolgen zijn van deze rechtse regering.”

Ponthier: “Wij hebben geen voorakkoord. In elk geval is er een kloof tussen de burger en de politieke elite, merk ik hier. Want ik hoor dat die daling van koopkracht perceptie zou zijn.”

Dewael: “Voor mij is de verrassing van dit debat dat extreemrechts bezig is met sociale zaken.”

Wouter Beke (CD&V). luc daelemans

Beke: “Ik heb in deze campagne veel veto’s en breekpunten gehoord. Maar straks zal er toch samengewerkt moeten worden.”

Demir: “U zegt dat u ook met de PS in zee kan gaan? Wij willen alleen met de PS praten over het communautaire.”

Dewael: “Ik heb in elk geval geen zin in onderhandelingen die maanden en maanden duren. Mevrouw Demir, u heeft trouwens een blauw bloesje aan, dat stel ik op prijs.”

Beke: “Mevrouw Demir, u moet niet doen alsof het lokale en het nationale niveau twee verschillende werelden zijn. In Antwerpen is er duidelijk aan elkaar gesnuffeld (Antwerps kopstuk van Groen Wouter Van Besien zei deze week dat Bart De Wever voorgesteld had om ook Vlaams samen te besturen, red).”

Dewael: “Dit is precies een snuffeldebat.”

VERKIEZINGEN 2019. Volg hier al het nieuws

VERKIEZINGEN 2019. Ontdek hier alle uitslagen

Onze analyse

Debat zonder wolf

HASSELTOns welverdiend pensioen, iedereen ligt er wakker van: de jongeren die niet weten hoelang ze moeten werken en de gepensioneerden die nauwelijks rondkomen, zeker als ze geen volledige loopbaan gewerkt hebben. Een pensioen van 1.500 euro per maand lijkt de nieuwe norm voor de meeste partijen, al is het niet altijd duidelijk hoeveel jaar je daarvoor moet gewerkt hebben.

Het zal allemaal afhangen van de nieuwe regering. Vraag is hoe die er zal uitzien? N-VA vreest dat ze er uitgegooid worden. Zuhal Demir wilde in elk geval dat Wouter Beke kleur bekende: wil hij met de PS in zee of niet? Sfinx Beke liet niet in zijn kaarten kijken

Twee dagen voor de verkiezingen is het uiteraard volop Sinterklaas. Of de kiezers daar nog in geloven? Duidelijk is dat de volgende federale regering eindelijk de pensioenknoop moet ontwarren en moet vastleggen welke beroepen onveilig en zwaar zijn. Met alle uitzonderingen die er nu zijn, bedraagt de gemiddelde pensioenleeftijd nog altijd ‘maar’ 61 jaar. Benieuwd of ze er de volgende vijf jaar in slagen om daar uit te geraken. Die kans is klein, want het is gewoon zeer moeilijk om daar objectieve criteria voor te bedenken. Intussen blijven mensen die momenteel een voorkeurregime hebben, hun rechten verder opbouwen. 

Het zal allemaal afhangen van de nieuwe regering. Vraag is hoe die er zal uitzien Centrumrechts heeft federaal geen meerderheid meer. Een heruitgave van de Zweedse coalitie lijkt onmogelijk, toch als we voortgaan op de peilingen. N-VA vreest dat ze er uitgegooid worden en Zuhal Demir wilde in elk geval dat Wouter Beke kleur bekende: wil hij met de PS in zee of niet? Sfinx Beke liet niet in zijn kaarten kijken. Demir haalde haar gebruikelijke onderwerpen aan: de islamschool in Genk en de subsidies aan verenigingen als Milli Görüs, maar het woord “grijze wolf” viel tijdens het hele debat niet één keer. Een vergetelheid?

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws