Hoe samenhokken in oud ziekenhuis meer zorgpersoneel moet aantrekken

© jve

Er wordt dit jaar nog een beslissing verwacht rond de nieuwe bestemming van het oude ziekenhuis van AZ Zeno. Daarbij wordt gedacht aan cohousing. De gemeente wil zo twee problemen tegelijk aanpakken: betaalbare woningen creëren en arbeidskrachten aantrekken. “We willen niet dat de site een kankerplek wordt”, zegt schepen Demeyere.

Junior Verbeeke

Het idee van samenhuizen is populair in grotere steden, maar aan de kust zijn er amper voorbeelden bekend die gedragen worden door een lokale overheid. Daar komt in Knokke-Heist mogelijk verandering in. Het bestuur denkt eraan om het oude AZ Zeno om te toveren tot een cohousingproject. Op die manier wil de gemeente werknemers warm maken om voor een job in Knokke-Heist te kiezen en tegelijk wil ze het betaalbaar wonen promoten. Twee vliegen in een klap.

“Want we zijn niet de goedkoopste gemeente op de woonmarkt”, zegt Kris Demeyere (GBL), schepen van Stedenbouw. “Cohousing kan een troef zijn om nieuwe arbeidskrachten die nog twijfelen, over de streep trekken. Er is nog geen concreet plan, maar er waren al gesprekken met AZ Zeno. Zij zijn geïnteresseerd.”

Lage kosten

De keuze voor het oude ziekenhuis is niet toevallig, want de zorgsector heeft sowieso een nijpend tekort aan personeel.

“Je kan cohousing vergelijken met studentenkoten, maar dan met meer comfort.” Elke bewoner heeft zijn eigen privéruimte, maar de gemeenschappelijke ruimtes zoals keuken en sanitair worden hoofdzakelijk gedeeld. “De kosten blijven op die manier voor de bewoners relatief laag”, zegt Demeyere.

Onlangs vergunde Knokke-Heist het eerste kleinschalige cohousingproject in de gemeente. Bakker Lucas gaf het goede voorbeeld.

Of het in AZ Zeno ooit zo ver komt, is nog niet zeker. Maar het gemeentebestuur wil alvast zo snel mogelijk duidelijkheid over de toekomst van de oude ziekenhuissite. Een ander denkspoor is om het woonzorgcentrum De Lindeboom uit te breiden, maar daarvoor is het volledige gebouw veel te groot.

“We willen niet dat het oude Zeno een kankerplek wordt in onze gemeente. Daarom willen we dit jaar nog beslissen wat er met het gebouw zal gebeuren. We hebben dringend een bestemming nodig”, stelt Demeyere.

Parkje

Het bouwen van assistentiewoningen en de aanleg van een parkje behoren ook tot de mogelijkheden. “Maar cohousing draagt mijn voorkeur weg, al moet het debat over de toekomst van de site nog verder worden gevoerd. Het personeelsprobleem oplossen en tegelijk betaalbare woningen aanbieden, lijkt een interessante insteek.”