Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) scoort goed in verkiezingen Oost-Vlaanderen

© Marc Herremans

© Belga

thumbnail:
thumbnail:

N-VA blijft de uitgesproken winnaar in Oost-Vlaanderen. Daarna volgde niet de verwachte nek-aan-nekrace tussen Open VLD en CD&V: Vlaams Belang wordt de tweede partij.

km, dgs

De resultaten uit Sint-Niklaas, het eerste volledige resultaat uit Oost-Vlaanderen, zetten duidelijk de toon: N-VA blijft de grootste in de provincie, maar ziet een sterk Vlaams Belang achter zich opduiken. Groen gaat erop vooruit, maar boekt geen spectaculaire overwinning. Ook PVDA mag zich een winnaar van de verkiezingen noemen. Open VLD kan de schade beperken in Oost-Vlaanderen, CD&V en SP.A verliezen zo'n vier procentpunt.

De winnaar in Oost-Vlaanderen is Vlaams Belang. De partij wint 14.2 procentpunt en eindigt op 20.6 procent. De opmars van het Vlaams Belang is duidelijk te merken in de voorkeurstemmen. Vlaams speerpunt Guy D'haeseleer, kopman van Forza Ninove, laat de concurrentie ver achter zich. Die concurrentie is Joke Schauvliege (CD&V), Matthias Diependaele (N-VA) en Carina Van Cauter (Open VLD). Ook Vlaams Belanger Barabara Pas maakt voor de Kamer indruk. Zij moet enkel Alexander De Croo (Open VLD) voor zich dulden. CD&V-kopstuk Pieter De Crem vervolledigt de topdrie.

In Ninove, de thuisstad van D'haeseleer, haalt Vlaams Belang bijna de helft van de stemmen. 'De Ninovieter heeft een statement willen maken dat ze absoluut niet aanvaarden wat er hier in oktober is gebeurd en dat het cordon sanitaire op de schop moet', reageert D'haeseleer.

N-VA kijkt in Oost-Vlaanderen aan tegen een verlies, maar blijft niettemin de grootste. In de Kamer verliest de partij 9.2 procentpunt, op Vlaams niveau verliest de partij, met spits Matthias Diependaele, 8.5 procentpunt. Kamervoorzitter Siegfried Bracke raakte niet herverkozen. Bracke duwde de Oost-Vlaamse N-VA-lijst.

Open VLD houdt stand: Oost-Vlaanderen sterkste liberale provincie

In Oost-Vlaanderen, de blauwe provincie, is Open VLD erin geslaagd de schade meer dan te beperken. Ze worden daardoor de derde partij. Op Vlaams niveau, met Carina Van Cauter als lijsttrekker, verliest Open VLD 1.4 procentpunt, in de Kamer amper 0.2 procent. Met dank aan Alexander De Croo, die 80.283 voorkeurstemmen haalde. 'Open VLD is de regeringspartij die redelijk goed standhoudt', aldus De Croo in een reactie. 'Oost-Vlaanderen is opnieuw de sterkste liberale provincie en daar ben ik eigenlijk wel een beetje fier op.'

Vooraf werd rijkhalzend uitgekeken naar het resultaat van CD&V. De partij trok naar het front met twee vaste waarden: Pieter De Crem en Joke Schauvliege. De Crem ging eigenlijk voluit voor het burgemeesterschap in Aalter, maar toen de N-VA de regering verliet, werd hij van staatssecretaris alsnog tot minister gepromoveerd. Schauvliege, die als minister opstapte, was tijdens de campagne in de media minder nadrukkelijk aanwezig. Ze behaalden beiden een behoorlijk resultaat, maar dat kon een tegenvallend resultaat niet tegenhouden. De partij verliest vier procentpunt in de provincie.

Nog een verliezer: SP.A. De partij eindigt net boven de 10 procent. De jonge Conner Rousseau is er niet in geslaagd om voor een verrassing te zorgen. Door het tegenvallende resultaat van SP.A wordt Groen 0.1 groter in Oost-Vlaanderen. Björn Rzoska brengt Groen naar 10.5 procent, een stijging van 1.4 procentpunt.

Ten slotte was het ook uitkijken naar de linkse PVDA. De partij hoopte op een sterk resultaat in Oost-Vlaanderen. Volgens interne voorspellingen zou de PVDA 6 procent halen in Oost-Vlaanderen. Uiteindelijk eindigen ze in het Vlaams Parlement op 5.5 procent.

Naar alle resultaten ›

De uitslag van vijf jaar geleden, zag er zo uit: