Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Jinnih Beels nuanceert uitspraken over burgemeesterssjerp Antwerpen: ‘Op mijn communiezieltje: ik claim die job niet’

Jinnih Beels nuanceert uitspraken over burgemeesterssjerp Antwerpen: ‘Op mijn communiezieltje: ik claim die job niet’
Beeld Photo News

Jinnih Beels (sp.a) wil burgemeester van Antwerpen worden als Bart De Wever Vlaams minister-president wordt, maar die kans is volgens De Wever bijzonder klein. Beels is momenteel schepen voor Onderwijs, Jeugd, Integratie en Inburgering in de stad. 

🗳️LIVE: volg al het verkiezingsnieuws op de voet in onze liveblog

📍Verkiezingen 2019: bekijk alle uitslagen hier live

“Bart De Wever heeft zijn kans gekregen, en is burgemeester geworden”, zei Beels voor de camera’s van VTM en VRT. Eenmaal De Wever naar Vlaanderen verkast, heeft hij volgens de politica zijn kans verkeken. “Voor mij is Antwerpen nog altijd heel belangrijk. Ik wil graag die verbindende rol overnemen.”

In principe zou een andere N-VA’er de sjerp krijgen als De Wever zijn plaats afstaat, maar dat is volgens Beels nog geen uitgemaakte zaak. “Het is niet aan ons om nu te gaan zeggen wie bij N-VA daar eventueel geschikt voor is, maar het zal in ieder geval besproken moeten worden”, stelt ze. “Zelf ben ik alvast kandidaat, dat is logisch, ik voel een verantwoordelijkheid naar alle Antwerpenaars om de Grote Verbinding verder uit te voeren.”

Beels nuanceerde achteraf haar uitspraak enigszins. “Op mijn communiezieltje: ik claim die job van burgemeester niet. Ik hoef die sjerp niet. Ik heb gewoon spontaan geantwoord op een vraag van een journalist: als De Wever vertrekt dan ben ik kandidaat-burgemeester. Ik heb geen probleem met Bart De Wever. Hij blijft perfect binnen de lijnen van ons bestuursakkoord, maar toen hij aankondigde dat hij kandidaat was voor de job van minister-president, voelde ook ik mij gepakt.

Beels benadrukt dat ze ook geen probleem heeft met N-VA. “Het gaat nu vlot tussen de sp.a en de N-VA, maar dat komt omdat De Wever er tussen zit. Als hij vertrekt, dan gaat dat veranderen. Ik ben bezorgd over de grote verbinding die wij toen gemaakt hebben (met het bestuursakkoord in december 2018). Wie gaat die beschermen? Er zullen problemen ontstaan bij de uitvoering van dat bestuursakkoord als De Wever vertrekt. Daarom wil ik dat hij in Antwerpen blijft. Eigenlijk is dat een compliment aan zijn adres.”

Crombez: ‘Dat is niet het punt vandaag’

Sp.a-voorzitter John Crombez reageert voorzichtig op de uitspraken van Beels. “Het is een signaal van iemand die een bestuursakkoord heeft gemaakt en enkele weken later hoort dat de burgemeester vertrekt”, zegt Crombez aan VRT NWS. “Ze spreekt als iemand met het tweede meeste stemmen in het college. Maar dat is niet het punt vandaag.”

Volgens huidig burgemeester van Antwerpen Bart De Wever zijn Beels haar kansen nihil. “Met alle Chinezen maar niet met den deze”, klinkt het kras. “En ik ben geen Chinees.” 

Ook andere Antwerpse politici zijn het oneens met de uitspraken van Jinnih Beels (sp.a). Philippe De Backer (Open Vld) schrijft in een Twitterbericht dat haar claim “ongepast” is. “In Antwerpen stapten we niet in een coalitie met een rooie burgemeester. De liberalen zijn op inhoud in deze coalitie gegaan. We zijn altijd logisch en consequent geweest en zullen zo ook blijven handelen”, besluit de Open Vld’er. Hij besluit met de hashtag #notgonnahappen. 

Twitter bericht wordt geladen...