thumbnail: null

Leicester knikkert Club Brugge uit Europa

Club Brugge blijft in de Champions League na een 2-1-verlies in Leicester achter met een pijnlijke 0 op 15. Op de vijfde speeldag in Groep G begon een vertimmerd blauw-zwart rampzalig tegen de Engelse kampioen: een vroeg doelpunt van Okazaki en een strafschop van Mahrez zorgden voor een 2-0-ruststand. Izquierdo deed in de tweede helft de Brugse hoop herleven met een heerlijk doelpunt. Club zag een betere helft echter niet beloond met een tweede treffer, ondermeer omdat twee Brugse treffers (terecht) werden afgekeurd voor buitenspel. Gescoord werd er niet meer, waardoor Leicester geplaatst is voor de volgende ronde terwijl de Belgische kampioen troosteloos laatste staat. Met nul punten.

vml

Na een ontgoochelende 0 op 12 begon Club Brugge met getemperde ambities in Leicester. Michel Preud’homme had het op voorhand aangekondigd: wie niet 100 % fit was, startte niet. “We hebben geen keuze”, herhaalde hij voor de aftrap. Dat betekende dat Mechele centraal achterin speelde ten koste van Denswil. Een zware taak voor de jonge Belg, want hij voetbalde dit seizoen nog geen minuut. Ook Van Rhijn en Limbombe stonden niet in de basis. De Bock maakte zijn wederoptreden. Vanaken, Izquierdo en Vossen moesten voor aanvallend geweld zorgen.

Maar van aanvallen was niet meteen sprake. Al na vijf minuten moest Butelle zich een eerste keer omdraaien. Na een dekkingsfout centraal achterin kon Okazaki de bal hard in het dak van het doel knallen: 1-0. Leicester moest niet eens doorduwen om Club zoek te spelen. Mahrez dolde in de zestien met De Bock, maar Butelle was bij de pinken. Mechele legde de bal knullig af, Vardy zat er tussen maar opnieuw stond Butelle pal op het schot van Okazak. Net voor het halfuur liep Dion Cools kinderlijk in de val van Albrighton: de rechtsback van Club hapte te makkelijk en de Franse ref legde de bal onverbiddelijk op stip. Een cadeau dat Mahrez natuurlijk in dank afnam: 2-0. En Brugge? De landskampioen speelde helemaal niets klaar, op een flauwe krul van Izquierdo na dan vlak voor rusten. Het balbezit in de eerste helft was veelzeggend: 61 % voor Leicester tegenover 39 % voor Club...

Preud’homme voerde geen wijzigingen door en ook in het begin van de tweede helft leek Club Brugge af te stevenen op aan afstraffing maar ondermeer Butelle was bij de pinken. Maar na een schitterende individuele actie van José Izquierdo kregen we toch nog een wedstrijd. De Colombiaan vertrok op de eigen helft met de bal aan de voet, spurtte het hele veld over en knalde met zijn rechter de bal staalhard in de kruising: 2-1!

Leicester leek niet meteen van slag en bleef de bezoekers gewoon achteruit drukken. Een subtiele goal van Vardy werd echter terecht afgekeurd en ook aan de overkant werd Claudemir bij zijn doelpunt afgevlagd.

De goal van Izquierdo zorgde echter voor een ommekeer in de kopjes bij blauw-zwart. Limbombe mocht Pina komen vervangen en hij zorgde meteen ook voor gevaar maar knalde onbesuisd over en naast. Met Vanaken op zijn geliefde positie centraal achter de spitsen stond Club steviger, hoewel balverlies van Vanaken bijna werd afgestraft door Schlupp. Nee, Club scoorde zelfs nog een keer maar ook de treffer van Vanaken werd (terecht) afgekeurd voor voorafgaand buitenspel van Claudemir. Club hield in het laatste kwartier nog een (bescheiden) slotoffensief maar dat leverde helaas geen doelpunt meer op want Vossen kwam nét te kort... Preud’homme speelde met Wesley zelfs nog alles of niets maar het grootste gevaar kwam nog aan de overkant. Butelle hield zijn ploeg nog tweemaal recht maar dat leverde dus helaas geen verdiend puntje op.

In de andere wedstrijd in Groep G werd niet gescoord: Kopenhagen-Porto eindigde op 0-0. Op 7 december sluit Club Brugge deze Europese campagne af. Op de slotdag van deze groepsfase komt Kopenhagen op bezoek in Brugge en krijgt blauw-zwart voor eigen volk nog één kans om van die nul af te geraken...

Stand Groep G:

1. Leicester City 13

2. FC Porto 8

3. FC Kopenhagen 6

4. Club Brugge 0

CHAMPIONS LEAGUE. Doelpuntenfestival in Dortmund, Dembélé en co uitgeschakeld

In de Champions League kwamen groep E, F, G en H in actie. In groep G, waar ook Club Brugge speelt, kon voorlopig enkel Leicester een plaatsje bij de laatste 16 versieren. In Dortmund was er een doelpuntenfestival, er werd maar liefst 12 keer gescoord in de wedstrijd tegen Legia Warschau

Het volledige klassement en de uitslagen kan je hier bekijken.

GROEP G. Porto plaatst zich nog niet voor volgende ronde.

In groep G, waar Club Brugge speelde tegen Leicester, namen ook Kopenhagen en Porto het tegen elkaar op. De Denen kwamen in een paar keer dreigend in de 16 meter, maar Kopenhagen kon geen enkele kans afmaken. Porto staat momenteel tweede in de groep, met 8 punten. Het is nog niet zeker van zijn plaats bij de laatste zestien, die kan ook nog gaan naar Kopenhagen, dat 6 punten behaalde.

GROEP E. AS Monaco plaatst zich voor volgende ronde, na zege tegen Tottenham van Mousa Dembélé

In groep E nam Monaco het op tegen Tottenham, waar Rode Duivel Mousa Dembélé opnieuw in de basis stond. Jan Vertonghen zat verrassend op de bank, Toby Alderweireld kampt nog steeds met een blessure. Monaco was de dominante ploeg in de eerste helft, maar morste met de kansen en miste onder meer een penalty, dankzij een mooie redding van keeper Hugo Lloris.

De tweede helft was nog maar drie minuten bezig toen Monaco zijn verdiende openingstreffer maakte. Djibril Sidibé trapte een voorzet van Benjamin Mendy binnen. De voorsprong bleef niet lang op het bord staan, want Tottenham kreeg een penalty toegewezen na een overtreding van Kamil Glik. Harry Kane zette de penalty om. De 1-1 score bleef slechts 38 seconden op het bord staan, want Monaco reageerde meteen. Djibril Sidibé gaf de bal door aan Thomas Lemar, die de aanval perfect afwerkte met een mooi doelpunt. Rode Duivel Mousa Dembélé werd na 65 minuten gewisseld voor Christian Eriksen.

Op Twitter kwamen er heel wat reacties op het uitschakelen van de Spurs.

Ook in Moskou werd een wedstrijd van groep E gespeeld, CSKA Moskou nam het op tegen Bayer Leverkusen. Kevin Volland bracht de Duitse ploeg na 16 minuten al op voorsprong. Na een overtreding van Benjamin Henrichs in de 74e minuut kreeg het Russische team nog een penalty, Bebars Netcho zette hem om. De wedstrijd eindigde op 1-1.

Zowel Monaco als Leverkusen hebben zich geplaatst voor de volgende ronde in de Champions League. Monaco staat eerste in de groep, met 11 punten. Leverkusen staat met 7 punten op de tweede plaats, Tottenham heeft 4 punten en Moskou is de rode lantaarn met 3 punten.

GROEP F. Dortmund zorgt voor doelpuntenfestival, Real wint in slotminuten

Borussia Dortmund had zich al geplaatst voor de volgende ronde in de Champions League in groep F, maar voegde daar nog een schitterende zege tegen Legia Warschau aan toe. Dortmund zorgde voor een waar doelpuntenfestival. De wedstrijd eindigde op 8-4, met een hattrick voor Marco Reus. Het uitgebreide verslag van het doelpuntenfestival kan je hier lezen.

© EPA

Nog in groep F heeft Real Madrid zich geplaatst voor de volgende ronde. Ze speelden in Lissabon tegen Sporting. De ploeg van Cristiano Ronaldo kwam na 29 minuten op voorsprong dankzij Raphaël Varane. Ronaldo gaf de ongewilde assist, hij wilde eigenlijk zelf uithalen naar het doel.

© REUTERS

Gareth Bale verliet geblesseerd het veld na 58 minuten. Marco Asensio verving de Welshman. Sporting Lissabon raakte gefrustreerd omdat ze geen gelijkmaker konden scoren. João Pereira kreeg na 64 minuten rood, nadat hij voor de neus van de lijnrechter een por in de ribben gaf.

Na een overtreding van Fábio Coentrão kreegt Sporting Lissabon een penalty, Adrien Silva zette hem om. In de slotminuten kon Real toch opnieuw op voorsprong komen, Benzema werkte de assist van Sergio Ramos mooi af.

Real Madrid plaatst zich dankzij de overwinning ook voor de volgende ronde. Dortmund blijft eerste in de groep, met 13 punten. Real volgt met 11 punten, Sporting Lissabon behaalde slechts 3 punten en helemaal onderaan bengelt Legia Warschau met 1 punt.

GROEP H. Juventus wint tegen 10 spelers van Sevilla en plaatst zich voor volgende ronde, Lyon wint in Zagreb.

Sevilla kwam al snel op voorsprong, na 9 minuten maakte Nicolas Pareja een doelpunt. Na 36 minuten kreeg Franco Vasquez zijn tweede gele kaart. Sevilla probeerde stand te houden tegen 11 Italianen, maar dat lukte niet helemaal.

Gabriel Mercado beging een overtreding, Juventus kreeg een penalty. Claudio Marchisio zette hem om. Bonucci bezorgde Juventus de zege na 84 minuten, Mandžukic deed er nog een doelpunt bij in de blessuretijd.

Ook Dinamo Zagreb en Olympique Lyon speelden in groep H. Een zwakke eerste helft eindigde zonder doelpunten. Alexandre Lacazette bracht de Fransen toch op voorsprong na 72 minuten.

Juventus plaatst zich voor de volgende ronde, en is leider in groep H met 11 punten. Sevilla staat tweede met 10 punten. Lyon volgt met 7 punten, Dinamo Zagreb kon nog geen enkel punt pakken.