Vlaams-Brabant, waar Theo Francken de N-VA redt en Maggie De Block klappen krijgt

Theo Francken hield het verlies voor de N-VA in Vlaams-Brabant op één procent.© belga

De N-VA houdt in Vlaams-Brabant stand. Minder dan een procentpunt verlies voor de Kamer, met dank aan Theo Francken. De bijna vier procent die Ben Weyts op de Vlaamse lijst moet incasseren, valt nog beter mee dan de klap die Maggie De Block incasseert. Vlaams Belang scoort met 13 procent minder sterk dan in andere provincies.

dvv

Theo Francken deed wat van hem werd verwacht voor de N-VA: scoren. Met het algemene beeld van de dag voor ogen, betekent dat: hij hield het verlies voor de N-VA beperkt en zette een fraaie 27,8 procent neer. Dries Van Langenhove trok Vlaams Belang naar meer dan 13 procent. Louis Tobback (SP.A) had het op de regionale televisiezender ROB-tv over een 'Francken-effect': 'Dat Vlaams Belang minder goed scoort in Vlaams-Brabant, komt omdat hun potentiële kiezers zich vonden in het gedachtegoed van Theo Francken.'

Voorkeurstemmen

Dat blijkt ook uit de voorkeurstemmen: Theo Francken zat (op grond van cijfers van 797 van de 834 bureaus) op meer dan 100.000 stemmen. Op verre afstand volgen Koen Geens (bijna 40.000), Maggie De Block (34.000) en Dries Van Langenhove (33.000).

Ook voor het Vlaams Parlement haalt de N-VA-lijsttrekker het: Ben Weyts overschreed (met 771 bureaus op 796) de grens van de 50.000 voorkeurstemmen. Hij wordt gevolgd door Gwendolyn Rutten (ruim 35.000).

Naar alle resultaten ›

Dries Van Langenhove maakte ook in Vlaams-Brabant van Vlaams Belang de winnaar van de dag. Hij tilde in het kanton Asse (hij is van Opwijk) Vlaams Belang in de buurt van de 15 procent. De partij hijst zich in de provincie tussen CD&V en Groen, die strijden om de derde plaats. Voor CD&V betekent dat aanvaardbaar verlies, voor Groen een forse winst.

'Drie kabinetten te runnen'

De grote verliezer is Open VLD. Vlaams-Brabant is nochtans de provincie waar Open VLD haar sterkste vrouwen uitspeelde. Gwendolyn Rutten als lijsttrekster voor Vlaams Parlement, Maggie De Block als nummer één van de Kamerlijst. Dat heeft niet gewerkt: de partij kreeg klappen. Voor de Kamer valt Open VLD onder de 16 procent. Vergeleken met het resultaat van 2014 komt dat neer op een verlies van bijna tien procentpunt. Opnieuw in Asse, het kanton waartoe het Merchtem van De Block behoort, is het verlies veel opvallender: een achteruitgang van 14 procentpunt.

'De sprong vooruit van 2014 is weggegomd', zei De Block, toen goed voor 130.000 voorkeurstemmen, op televisie. 'Wat Asse betreft, mogen we niet vergeten dat dat het kanton is waar Dries Van Langenhove ook opkwam. Wat mezelf betreft: leuk is anders, maar ik heb nog drie kabinetten in lopende zaken te runnen, ik zal niet meteen in een zwart gat vallen.'

De eerste prognoses duwden Open VLD naar een verlies van twee zetels. Eentje was ingecalculeerd na het succes van 2014, twee niet. Tv-figuur Goedele Liekens, derde op de lijst, balanceerde de hele avond tussen wel en niet verkozen. Ze redde het net. 'Er waren peilingen die erger voorspelden', probeerde Gwendolyn Rutten de uitslag positief te benaderen'. Zelf hield de voorzitster in Aarschot het verlies van haar partij beperkt tot één procentpunt.

Niet alleen Maggie De Block, ook Koen Geens (CD&V) deed niet wat van hem verwacht werd. Er werd gehoopt dat de minister van Justitie zijn partij in Leuven vooruit kon helpen na de 17,1 procent van 2014. Met minder dan 14 procent van de stemmen gebeurde het omgekeerde.

Vlaams Parlement

Ook voor het Vlaams Parlement houdt de N-VA stand in Vlaams-Brabant. De N-VA had Ben Weyts als lijsttrekker, behaalde 25,6 procent, maar dat betekent toch een verlies van bijna 4 procentpunt én het verlies van een zetel. Een ander ijkpunt dat de partij zich had gesteld: de provincieraadsverkiezingen van oktober vorig jaar. Vergeleken met dat resultaat (25,4 procent) is er lichte winst.

Vlaams Belang wordt derde met iets meer dan 13 procent, een winst van 9 procentpunt. 'Van nul naar vijf zetels in Vlaams-Brabant, dat is een overhoopt resultaat', zei Klaas Slootmans, lijsttrekker van Vlaams Belang voor het Vlaams parlement, in een reactie bij Belga. 'Vlaams-Brabant is voor ons een moeilijke provincie, omdat de helft van de jonge gezinnen anderstalig is.'

Open VLD blijft de grootste na de N-VA, maar de lijst van Rutten slikt toch een verlies van meer dan drie procentpunt. Net als voor de Kamer viel de SP.A onder de drempel van de tien procent.