Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Michel: ‘België blijft niet gespaard van opmars extremistische populisten’

Charles Michel.Beeld Photo News

De forse winst van Vlaams Belang sijpelt nu ook in Franstalig België door. ‘België is niet gespaard van het extremistisch populisme zoals in andere EU-landen’, reageert ontslagnemend premier Charles Michel (MR). De PS staat in Franstalig België op winst.

🗳️LIVE: volg al het verkiezingsnieuws op de voet in onze liveblog

📍Verkiezingen 2019: bekijk alle uitslagen hier live

Vlaams Belang stevent af op een grote verkiezingsoverwinning. Volgens uittredend premier Charles Michel toont die uitslag aan dat België niet ontsnapt aan de opmars van populisten en extremisten, zoals dat ook in andere Europese landen het geval is geweest. 

Wat de resultaten in zijn eigen landsdeel betreft wacht Michel naar eigen zeggen “kalm en sereen” af. De MR-voorzitter hoopt vooral dat het land niet onbestuurbaar wordt, herhaalde hij. 

Uit een eerste voorzichtige prognose van de Franstalige zender RTL blijkt dat de PS in Wallonië met zo’n 27 procent de grootste wordt. MR stevent af op de tweede plaats met ongeveer 20 procent, Ecolo zou derde worden met 13 procent. Als die trend zich zou voortzetten en extreemrechts in Vlaanderen effectief een monsterscore haalt, lijken we af te stevenen op uiterst moeilijke regeringsonderhandelingen.