Hilde Crevits ging vanmiddag stemmen in haar thuisbasis Torhout.

Kieskring West-Vlaanderen: Crevits helpt schade beperken voor CD&V, terwijl Vlaams Belang doorbreekt

In West-Vlaanderen heeft CD&V de eerste plaats voor het Vlaams Parlement, al breekt ook hier Vlaams Belang helemaal door. Voor de Kamer gaat het tussen N-VA en Vlaams Belang, daar is CD&V pas derde. Op Vlaams niveau had Hilde Crevits zich in de strijd gegooid voor de stoel van minister-president, en dat lijkt een beetje te lonen voor haar partij, al verliest die 1,8 procentpunt.

Voor het Vlaams Parlement klom Vlaams Belang in één ruk naar ongeveer 20 procent, een stijging van zowat 15 procentpunt, en ging N-VA er zowat 10 procentpunt op achteruit. CD&V, met boegbeeld Hilde Crevits, lag lange tijd achterop maar maakte in de loop van de avond alsnog een grote inhaalbeweging. Het verlies voor haar partij stond een hele tijd op zowat 7 procentpunt, maar kromp later naar zo'n 2 procent.

Ook in Crevits' thuisbasis Torhout ging CD&V erop achteruit, maar CD&V kon uiteindelijk dus de meubelen redden om opnieuw de grootste te worden in West-Vlaanderen, althans op Vlaams niveau. Na CD&V volgen Vlaams Belang, N-VA en als nummer 4 Open VLD, de partij waar Oostende-burgemeester Bart Tommelein lijsttrekker was. De liberalen boekten een licht verlies. 

Crevits kan droom niet waarmaken

In West-Vlaanderen bleef het verschil tussen CD&V en N-VA vijf jaar geleden relatief klein, al trok N-VA er wel duidelijk aan het langste eind. 

Over deze stembusslag zei Crevits zei dat de grootste worden al heel wat zou zijn. "Het zou ongelooflijk zijn als we de grootste kunnen worden in West-Vlaanderen. Dan zou ik echt gelukkig zijn", zei ze nog toen ze ging stemmen in Torhout.

Want de vorige keer behaalde Crevits dan wel een goede persoonlijke score, het "sneed" een beetje dat ze met haar partij verslagen werd door N-VA. Crevits zal haar droom uiteindelijk niet verwezenlijkt zien. De partij boekt immers een wisselend succes, Vlaams tegenover federaal. En met Vlaams Belang is er plotseling een derde speler in het spel gekomen. En uiteindelijk gaat de partij er op beide fronten op achteruit.

Ik had me al wat zorgen gemaakt toen ik rondliep in West-Vlaanderen

"Je kan er niet omheen dat we het minder goed doen dan 5 jaar geleden, maar ik hou altijd rekening met alle scenario's", zei een teleurgestelde Crevits. "Dat kan altijd beter of slechter uitvallen dan gehoopt: nu was het het tweede." Dat haar partij verlies boekt, wijt ze aan de opmars van Vlaams Belang, dat van wel meer partijen kiezers afsnoept. "Ik had me wel al wat zorgen gemaakt toen ik rondliep in West-Vlaanderen en de resultaten zag van schooldebatten. We moeten ons eens goed bezinnen over waarom zoveel mensen voor Vlaams Belang hebben gestemd." 

Crevits voegde er meteen aan toe dat haar ambitie om Vlaams minister-president te worden "opgeborgen moet worden." 

Bekijk hier de reactie van Hilde Crevits:

Videospeler inladen...

Wouter Vermeersch: "Mensen voelen zich vergeten door Brussel"

Voor de Kamer speelde het Crevits-effect minder, omdat zijzelf voor het Vlaamse niveau ging. CD&V speelt daar veel minder mee, en belandde op een derde stek met 17,7 procent.

N-VA en Vlaams Belang bleven gisterenavond nek-aan-nek liggen, maar uiteindelijk trok de N-VA aan het kortste einde. Let wel: Vlaams Belang realiseert ook in West-Vlaanderen een grote doorbraak, en dat zonder grote kopstukken, en ondanks het feit dat Hilde Crevits er veel aandacht naar zich toe zoog in de strijd om het Vlaamse minister-presidentschap.  

Alle traditionele partijen gaan achteruit voor de Kamer

Vlaams Belang-lijsttrekker voor de Kamer Wouter Vermeersch hield een overwinningsspeech in Kachtem, bij Izegem: "Ik denk dat men bijvoorbeeld in de Westhoek eerst kiest voor onze mensen. Men voelt zich voor een stuk vergeten door Brussel, en men vindt dat men als gewone burger eigenlijk genegeerd wordt in ons land", zei hij over het grote succes van zijn partij.  

Oostendenaar en SP.A-lijsttrekker John Crombez moest toezien hoe zijn socialisten er licht op achteruitgingen, terwijl Vincent Van Quickenborne het verlies met Open VLD kon beperken. Groen bleef gelijk, en PvdA haalde de kiesdrempel niet.  

Bekijk hier de bijdrage uit Het Journaal Laat over het succes van Vlaams Belang in West-Vlaanderen: 

Videospeler inladen...

Dedecker: "Tijd om het cordon te doorbreken, of dit zal zich herhalen"

Jean-Marie Dedecker, die als onafhankelijke op de N-VA-lijst stond, zegt dat hij het resultaat had zien aankomen: N-VA op 1 en Vlaams Belang op 2, al had hij Vlaams Belang veeleer rond de 17 procent zien stranden. 

Wat migratie betreft, heeft de regering gereden met de handrem op

"Hoe je dit kan verklaren? Het is een opgestoken middenvinger van de mensen naar de maatschappij, tegen de doorgedreven reglementitis, tegen het onopgeloste migratieprobleem, tegen de hoge belastingen."

Dedecker, de burgemeester van Middelkerke, vindt dat N-VA daar mede verantwoordelijk voor is. En wat betreft migratie "blijven de mensen op hun honger zitten. De regering heeft gereden met de handrem op." Dedecker zegt dat het cordon sanitaire het Vlaams Belang alleen maar sterker maakt. Als we daar blijven aan vasthouden, zal de geschiedenis zich herhalen, waarschuwt hij. "Het is dan ook tijd om het cordon te doorbreken." 

Bekijk hier de reactie van Jean-Marie Dedecker:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de voorlopige uitslagen. In de bovenste tabel kunt u navigeren, de onderste tabel is een foto. 

Vlaams Belang vervijfvoudigt aantal Vlaamse zetels

Vlaams Belang gaat in vergelijking met de verkiezingen van 2014 in één keer van 1 naar 5 zetels in het Vlaams Parlement. Stefaan Sintobin en de zijnen overtreffen daarmee hun eigen verwachtingen ruimschoots. CD&V had graag zijn aantal zetels behouden, maar dat lukte niet: ze zakken eentje naar 5. 

Voor de Kamer heeft N-VA 5 zetels. De partij van lijsttrekker Sander Loones moet er wel 1 prijsgeven in West-Vlaanderen, terwijl ze graag haar aantal had behouden. Het Vlaams Belang van Wouter Vermeersch haalt uit het niets 4 zetels, terwijl CD&V met lijsttrekker Hendrik Bogaert 1 zetel verliest om er 5 over te houden. Net als voor het Vlaams Parlement haalt de PVDA de kiesdrempel niet. 

Meest gelezen