Kieskring Oost-Vlaanderen: Vlaams Belang wordt met Guy D'haeseleer de op 1 na grootste

In Oost-Vlaanderen zijn de resultaten van alle stembureaus geteld. En de kieskring volgt de nationale en de Vlaamse trend: forse winst voor Vlaams Belang ten koste van zowat alle andere partijen behalve PVDA, die ook winst boekt en flirt met de kiesdrempel. Ook Groen kan de schade beperken, maar van grote winst is er geen sprake, het is eerder ter plaatse trappelen. De N-VA verliest ook in Oost-Vlaanderen, maar blijft wel de grootste partij, net voor Vlaams Belang.

KAMER:

Met alle resultaten geteld, blijft de N-VA, ondanks een verlies van 9,2 procentpunt, de grootste in de Kamer met 21,8 procent van de stemmen. Vlaams Belang van lijsttrekker Barbara Pas wordt de op 1 na grootste met 20 procent en boekt dus een winst van 13,8 procentpunt.

De Open VLD van lijsttrekker Alexander De Croo houdt stand met een verlies van 0,2 procentpunt op 17,9 procent. Fors verlies (-5,2 procentpunt) is er wel voor CD&V met lijsttrekker Pieter De Crem dat strandt op 12,7 procent.

De SP.A met lijsttrekker Joris Vandenbroucke, die de overstap maakt van het Vlaams naar het federaal parlement, verliest 3,1 procentpunt en komt uit op 10,2 procent. Dat is net iets beter dan Groen met Stefaan Van Hecke dat een kleine winst boekt (+1,1 procentpunt) en landt op 10,3 procent. 

PVDA haalt met een winst van 2,8 procentpunt net de kiesdrempel (5,5 procent).

Bekijk hieronder de uitslagen. In deze tabel kunt u navigeren. 

Alexander De Croo: "Fier op resultaat Open VLD in Oost-Vlaanderen"

Lijsttrekker van Open VLD voor de Kamer Alexander De Croo vindt dat het "toch echt een zwarte zondag is". "Vlaams Belang heeft een score gehaald die toch niet verwacht was. Velen hadden verwacht dat ze zouden stijgen, maar niet zo sterk", aldus De Croo.

Volgens de voormalige minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft Vlaanderen gestemd "op emotie". "Alle mensen die voor Vlaams Belang gestemd hebben, hebben in hun hoofd met een goede reden voor hen gestemd."

"Open VLD is de regeringspartij die redelijk goed standhoudt. In Oost-Vlaanderen blijven we ongeveer op hetzelfde resultaat staan", zegt de lijsttrekker van Open VLD in de kieskring Oost-Vlaanderen. "Oost-Vlaanderen is opnieuw de sterkste liberale provincie en daar ben ik eigenlijk wel een beetje fier op", zegt Alexander De Croo.

Bekijk hier de reactie van de Open VLD-lijsttrekker voor de Kamer Alexander De Croo:

Videospeler inladen...

Joris Vandenbroucke: "Niet om vrolijk van te worden"

De Oost-Vlaamse Kamerlijsttrekker Joris Vandenbroucke (SP.A) vindt de verkiezingsuitslag "niet om vrolijk van te worden". De partij flirt in Oost-Vlaanderen met 10 procent. Vandenbroucke spreekt van "donkere wolken boven Vlaanderen, tot in het kleinste gehucht", hintend naar de zege van Vlaams Belang. "Dat raakt me."

De Oost-Vlaamse lijsttrekker ziet wel een geslaagde verjongingsoperatie bij de socialisten. "Een aantal nieuwe mensen zijn effectief verkozen", klinkt het. "We zijn gereduceerd in het parlement, maar zowel in de Kamer als het Vlaams Parlement zijn een substantieel aantal jonge mensen verkozen."

Over het lot van partijvoorzitter John Crombez wil Vandenbroucke niet speculeren. "In september zijn er voorzittersverkiezingen. We zien wel wie dan kandidaat is", klinkt het. Inhoudelijk moet de SP.A volgens Vandenbroucke een "ongecompliceerd, helder socialistisch alternatief op tafel leggen".

VLAAMS PARLEMENT:

Met bijna alle stembureaus geteld, blijft ook op Vlaams niveau de N-VA met lijsttrekker Matthias Diependaele na een verlies van 7,8 procentpunt de grootste met 22,9 procent. De partij wordt op de voet gevolgd door Vlaams Belang. Met lijsttrekker en Ninovieter Guy D'haeseleer wint de partij 15 procentpunt en komt uit op 21,4 procent.

Open VLD met Carina Van Cauter komt op de derde plaats te staan met 15,8 procent (verlies van 1,5 procentpunt). CD&V met lijsttrekker Joke Schauvliege verliest 4,3 procentpunt en strandt op 14 procent.

De SP.A, met de tot nu eerder onbekende Conner Rousseau, tekent verlies (-4,3 procentpunt) op en komt uit op 9,9 procent. Groen, met fractievoorzitter voor het Vlaams Parlement Björn Rzoska, landt op 9,6 procent (stijging van 0,5 procentpunt).

De PVDA haalt net de kiesdrempel niet met 4,9 procent (dat is wel een stijging van 2,5 procentpunt).

Bekijk hieronder de uitslagen. Deze tabel is een foto.

D'haeseleer: "Ninovieter heeft een statement willen maken"

In Ninove, de thuisbasis van de Vlaams Belangkopman Guy D'haeseleer, verzamelen militanten om de verkiezingsoverwinning beginnen te vieren. De resultaten zijn nog maar deels binnen, maar de partij lijkt de tweede grootste te worden in Oost-Vlaanderen.

In Ninove zelf haalt het Belang zelfs bijna de helft van de stemmen. Maar dat heeft ook lokale motieven, zegt kopman Guy D'haeseleer. "De Ninovieter heeft een statement willen maken dat ze absoluut niet aanvaarden wat er hier in oktober is gebeurd en dat het cordon sanitaire op de schop moet."

Bekijk hier de reactie van de Vlaams Belanglijsttrekker voor het Vlaams Parlement Guy D'haeseleer:

Videospeler inladen...

Conner Rousseau: "Onze mouwen zijn opgestroopt"

Conner Rousseau, SP.A-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, geeft toe dat zijn partij niet het verhoopte resultaat heeft bereikt, maar is zijn strijdlust niet verloren. "Onze mouwen zijn opgestroopt en dan begint de campagne voor over 5 jaar."

"De verkiezingsuitslag van vanavond gaat niets afdoen aan ons engagement van de komende jaren. Er staat bij ons een nieuwe generatie klaar die het gaat overnemen. We gaan de komende 5 jaar hard werken aan de volgende campagne met een positief, constructief verhaal", zegt Rousseau.

Bekijk hier de reactie van SP.A-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Conner Rousseau:

Videospeler inladen...

Björn Rzoska: "Wij zetten stap vooruit voor vierde keer op rij"

Lijsttrekker voor Groen in het Vlaams Parlement Björn Rzoska is tevreden met het resultaat van zijn partij. "In alle parlementen zullen meer groene parlementsleden zitten en voor de vierde keer op rij zetten wij een stap vooruit." 

Bekijk hier de reactie van Groen-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Björn Rzoska:

Videospeler inladen...

Herman De Croo: "Hemel op aarde kan niet"

Voormalig Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) laat weten dat hij niet goed wist waar de verkiezingen over gingen. "Er was onderhuids een gele hesjes-zaak aan het leven en er was meer een mentaal schouderophalen dan een echt debat. We moeten terug het veld op, dat is wat ik al 51 jaar doe."

Volgens De Croo werd er te veel gepraat over postjes en te weinig over inhoud. "Ik hoorde meer wie er premier en minister-president wilde worden, dan iets anders. Dat is voor dikke nekken en dat horen mensen niet graag."

De Croo vindt dus dat de politici weer meer de baan op moeten gaan en zich moeten inleven, en proberen uit te leggen aan mensen dat de hemel op aarde niet kan. "En als de hemel op aarde zwart zou worden, kan dat nog minder."

Bekijk hier de reactie van voormalig Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD):

Videospeler inladen...

Briers: "Regerende partijen hebben ons niet gerustgesteld"

Bij Radio 2 Oost-Vlaanderen heeft voormalig gouverneur Jan Briers ook een reactie op de eerste resultaten gegeven. "De mensen hebben een duidelijke boodschap willen meegeven, de regerende partijen ontbraken aan daadkracht, ze hebben ons niet gerustgesteld."

Dat gevoel ervoer hij al de voorbije maanden toen hij campagne voerde: "Ik voelde het aan de mensen op straat, de onzekerheid rond pensioenen, de onzekerheid rond het rekeningrijden, welke energie willen we nu, hoe gaan we in de toekomst belast worden. Die voortdurende onzekerheid omdat de regeringspartijen niet tot beslissingen kwamen."

Voormalig gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers

Meest gelezen