VOORLOPIG OVERZICHT. Crevits-effect blijft uit: CD&V gaat ook in eigen provincie achteruit

© Photo News

Het ‘Crevits-effect’ waar CD&V zo op gehoopt had, blijft uit: de partij gaat er fors op achteruit, ook in het West-Vlaanderen van de kandidaat-minister-president zelf. Daar verliest CD&V voorlopig 4,8% in de Kamer en 1,86% in het Vlaams Parlement.

jmar

Hilde Crevits was lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen en werd ook genoemd als toekomstig minister-president van Vlaanderen, maar tot nu toe volgen de resultaten van de christen-democraten de ambities niet. Ook in West-Vlaanderen, de provincie van Crevits, gaan ze achteruit. Hoewel CD&V-boegbeeld Hilde Crevits een persoonlijke monsterscore van 130.912 voorkeurstemmen haalde (nummer twee Bart Tommelein volgt op plaats twee met 35,265 voorkeurstemmen) laten de Vlaamse christendemocraten een licht verlies optekenen.

Opvallend: CD&V wordt – in de verkiezingen voor het Vlaams Parlement toch – de grootste partij in West-Vlaanderen, ondanks een verlies van 1,86 procentpunt tot 23,47% (en verlies van 1 zetel). N-VA (-10%) daalt immers nog feller en zit voorlopig aan 19,7% en valt daarmee terug naar de derde plaats. In zetels zakt de partij van 7 naar 5. Vlaams Belang springt van 5 naar 20,2%. De partij krijgt er in één klap 4 zetels bij en komt uit op 5 zetels. SP.A zakt ruim 4 procentpunt tot 12,18% en verliest een zetel, Groen blijft op 7,1% hangen. De Vlaamse groenen behouden 1 zetel, die gaat naar nieuwkomer Jeremie Vaneeckhout. En Open VLD behoudt haar drie zetels. In procenten zakt de partij lichtjes van 13,06 procent naar 12,34 procent.

Federale verkiezingen

Hetzelfde verhaal in de federale verkiezingen: forse winst voor Vlaams Belang (van 6,2 naar 19.9%), een N-VA dat meer dan 9% zakt maar met 21,9% wel de grootste partij van de provincie blijft. Verlies is er ook voor CD&V (-5,4%, 12.5%) en SP.A (-3,1%, 10,2%). Open VLD behoudt een status quo met 17.7%. Groen wint licht (+1,5%, 10,7%). PVDA haalt net de drempel, met 5,6%.

LEES OOK.Maggie en Hilde donderen van hun troon

Klik hier voor alle resultaten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen