© BELGA

Jos D’Haese (PVDA) emotioneel bij behalen eerste Vlaamse zetel: “Historische dag”

“Dit is een historische dag, PVDA zit voor het eerst in het Vlaams parlement. Het geeft een ongelooflijk gevoel dat zoveel mensen op PVDA hebben gestemd.”

Karin Vanheusden

Uitslagen verkiezingen 2019: bekijk hier alle resultaten op kaart

Jos D’Haese, overmand door emoties, kan even niet meer verder spreken. “Allez, Jos, komaan”, roepen de militanten en het kersverse parlementslid kan weer verder: “Wij gaan het Vlaams parlement op stelten zetten.” Ook Lise Vandecasteele, voorlopig de tweede verkozene voor PVDA in het Vlaams parlement, is klaar voor het “echte werk”. “Als afgevaardigde in de OCMW-raad heb ik zo vaak verhalen gehoord van mensen die het moeilijk hebben. Nu kan ik er eindelijk voor zorgen dat er echt iets gebeurt tegen armoede.”

Na de speeches staat Jos D’haese rustig van een watertje te nippen. “Ik denk dat ik morgen pas ga beseffen wat er gebeurd is”, zegt hij. “Voortaan zal PVDA in alle parlementen zetelen, het is echt ongelooflijk. We hadden voor Antwerpen op 5 procent gehoopt, maar het zal nog veel meer zijn.”

Waarom PVDA nu wel is doorgebroken, en in oktober niet? “Ik denk dat de inzet heel duidelijk was. Op thema’s zoals de indexsprong, BTW, langer werken of rekeningrijden, het links alternatief heeft duidelijk gewerkt.”

Ook Peter Mertens kan de overwinning van zijn partij blijkbaar nog niet goed vatten. “We hadden wel aangevoeld dat we het goed zouden doen, maar dit hadden we niet verwacht. Het is als kleine partij zeer moeilijk om die slotgracht naar het Vlaams parlement over te steken. We staan nu waar Wallonië in 2014 stond. En we kunnen nu alleen nog maar groeien. We hebben gemikt op Antwerpen en die strategie is gelukt. In sommige wijken hebben we wellicht 20 tot 25 procent van de stemmen achter ons. De verkiezingen van oktorber waren een springplank met verkozenen in Geel, Turnhout, Brasschaat. Het was onze bedoeling PVDA in in Vlaanderen te verankeren, en dat is gelukt.”

De militanten krijgen opnieuw de kans om te juichen als het nieuws binnenvalt dat PVDA een tweede verkozene heeft in de Kamer, Greet Daems, tweede op de lijst. Greet Daems: “Ik ben ongelooflijk trots dat er iemand uit de Kempen samen met Peter in het federaal parlement mag gaan zeten. En zo dankbaar, want we hebben in de Kempen heel hard gestreden om Peter in de Kamer te krijgen. Dat nu nog iemand extra kan gaan is, echt fantastisch. Ik sta met mijn mond vol tanden. Ik geef Nederlandse les aan anderstaligen, ik ga morgen een babbeltje moeten gaan doen met mijn directrice. “

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER