Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tijdens zijn overwinningsspeech.
Volledig scherm
PREMIUM
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tijdens zijn overwinningsspeech. © Photo News

Werkten scholen en (sociale) media het succes van Vlaams Belang in de hand?

De klinkende verkiezingsoverwinning van het extreemrechtse Vlaams Belang stond dan misschien in de sterren - en de peilingen - geschreven, verklaringen voor het succes zijn niet eenduidig. Speelde N-VA, al hamerend op de migratiecrisis, het Vlaams Belang in de kaart? Laat de kiezer zijn keuze bepalen eerder door angst voor een migratiestroom dan door zijn portemonnee? En ook: is het cordon sanitaire nog houdbaar? We vroegen het aan socioloog Mark Elchardus en professor kerkelijk recht Rik Torfs.

30 reacties

  • Annemie Hendrickx

    5 jaar geleden
    Dus het is de schuld van de jongeren want die stemmen alleen op vlaams belang want die moeten ze moeten ze alleen kunnen bereiken. Sorry voor de meneer van dat filmpje ik denk dat er niet alleen jongeren of racisten op het vlaams belang stemmen.
  • Sjonny Martero

    5 jaar geleden
    Nu weet ik waarom de stemtest geen stand van uitslagen meedeelden.
  • Sjonny Martero

    5 jaar geleden
    Denk eens goed na hoe het komt? Men zoekt nu andere redenen. Niet te geloven. Men wilt het duidelijk niet geweten hebben. Volgende keer zal het nog meer uitgesproken zijn en mag de VLD opdoeken.
  • Marnick maeckelberghe

    5 jaar geleden
    jep..alle linkse leerkrachten zijn hun eigen beleid zo beu dat ze de leerlingen geadviseerd hebben links te stemmen...
  • Paul Jansen

    5 jaar geleden
    De grote overwinning van VB is vooral te wijten aan de media die het ganse jaar meedoen aan VB-bashing, de lezer is dat beu en heeft zijn eigen mening, de Vlaming is het beu om iedere keer te moeten lezen over de bruinhemden van 1930, het contingent kiezers is na-oorlogs en heeft geen relatie met het zogenaamd "oorlogsverleden". Hoe meer de kranten VB in de verdomhoek zetten hoe meer stemmen ze gaan krijgen, Vlamingen laten zich nu eenmaal niet brainwashen...