Direct naar artikelinhoud
Interview

Hilde Crevits: ‘Dit was de campagne van mijn leven’

Hilde Crevits: ‘Dit was de campagne van mijn leven’
Beeld Wouter Van Vooren

Hilde Crevits kon de campagne van CD&V niet redden. ‘We moeten uitzoeken hoe we het brede publiek weer kunnen aanspreken.’

Wilt u nog steeds minister-president worden?

“Neen, dat is met deze uitslag onmogelijk. We moeten redelijk en bescheiden blijven.”

Komt dit hard aan?

“Ik ben nuchter in overwinningen, maar ook in nederlagen. Als de kiezer zo massaal kiest voor het Vlaams Belang, dan moeten we vooral uitzoeken hoe we dat brede publiek opnieuw kunnen aanspreken. Dat geldt voor CD&V, maar evenzeer voor N-VA, sp.a en Open Vld.”

En voor u persoonlijk? De partij had alle hoop op u gesteld.

“Als je in politiek geen ambities uitspreekt, dan is het niet goed. Doe je het wel, dan kan het ook tegenvallen. Ik kan alleen zeggen dat ik me met heel mijn hart kandidaat heb gesteld voor de openstaande vacature van minister-president. En ik hoop in de toekomst nog altijd de hoop van mijn partij te zijn. De steun die ik vanavond krijg, is alvast overdonderend.”

Hebt u fouten gemaakt in deze campagne?

“Qua inzet was dit de campagne van mijn leven. Ik ben er nog nooit zo intens voor gegaan. Ik kan dus gerust in de spiegel kijken.”

Zou het kunnen dat u straks partijvoorzitter wordt?

“Het is veel te vroeg om daarop vooruit te lopen. Wouter Beke heeft ook met hart en ziel campagne gevoerd. We gaan de komende dagen alles analyseren.”

En anders: minister onder Bart De Wever?

“Mét Bart De Wever, bedoelt u. (lacht)  We hebben van in het begin gezegd dat daarover te spreken valt. Zolang het zonder Vlaams Belang is. Als onze partij ooit meewerkt aan het doorbreken van het cordon sanitaire, stop ik met politiek.”