Direct naar artikelinhoud
VerkiezingenVoorkeurstemmen

Deze politici kregen de meeste voorkeurstemmen

Bart De Wever, ook tijdens de verkiezingen van 2019 kampioen voorkeurstemmen N-VA.Beeld BELGA

Welke politici krijgen de meeste stemmen achter hun naam in de federale, gewestelijke en Europese verkiezingen van 2019? Hier kan u voorkeurstemmen opzoeken per kandidaat, per partij en per verkiezing.

Vlaams Belang is dan wel de grote overwinnaar van deze verkiezingen, qua voorkeursstemmen is N-VA niet te kloppen. Vlaams steekt Bart De Wever er met kop en schouders bovenuit. Federaal blijkt Jan Jambon onklopbaar.

Bart De Wever is dé stemmenkampioen van deze verkiezingen. Hij klokt af op maar liefst 242.386 voorkeursstemmen. Ruim 21 procent van alle stemgerechtigden in de provincie Antwerpen kleurden het bolletje naast zijn naam rood. De Wever wordt op ruime afstand gevolgd door Antwerps lijsttrekker Filip De Winter. Hij kreeg 93.751 stemmen achter zijn naam, ruim 8 procent van alle stemgerechtigden. Hoewel de CD&V bij de verliezers hoort, pakt kopvrouw Hilde Crevits alsnog plaats drie. In een nog onvolledig resultaat klokt zij af op 78.755 stemmen. Bijna 12 procent van alle West-Vlamingen stemde voor ‘ons Hilde.’

Jan Jambon bleek dan weer de populairste kandidaat voor de Kamer. Hij haalt als lijsttrekker een bijzonder knappe 187.826 voorkeursstemmen. Ruim 16 procent van alle stemmers in Antwerpen koos voor de kandidaat-premier. Ook hier gaat plaats 2 naar een Vlaams Belanger: 122.232 mensen stemde op Tom Van Grieken, wat neerkomt op ruim 10,5 procent van de stemgerechtigden. De derde plek gaat hier naar Theo Francken, die ondanks de concurrentie met Dries Van Langenhove (VB) en Maggie De Block (Open VLD) nog boven de 100.000 stemmen uitkomt, ruim 15 procent van de kiezers in Vlaams-Brabant staat achter hem.

Een andere, opvallende naam in de populariteitspoll is Peter Mertens. De voorman van PVDA bekleedt de zesde plaats, met een onverhoopte 46.802 voorkeursstemmen. Dat zijn er meer dan Kristof Calvo (Groen, ruim 39.000 stuks), maar ook dan Wouter Beke (CD&V, ruim 44.600). Toch wil dat cijfer niet alles zeggen, aangezien Mertens’ Antwerpen veel meer kiezers telt dan het kleinere Limburg van Beke. De penetratiegraad – Mertens krijgt de steun van 4 procent van het kiespubliek, Beke heeft 8 procent achter zich – zet dat dus wat in perspectief.