maandag 27 mei 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

DE 16 VERKOZEN LIMBURGERS VOOR HET VLAAMS PARLEMENT

Uiterst links en uiterst rechts zijn enige winnaars

In Limburg winnen de uitersten. Het Vlaams Belang stuurt drie vertegenwoordigers naar het Vlaams Parlement. PvdA stuurt met Kim De Witte voor het eerst een Limburger naar Vlaanderen. Groen en Open Vld blijven status quo, N-VA, CD&V en sp.a verliezen alle drie één zetel.

LEES OOK. Dit zijn de 12 verkozen Limburgers voor het federaal parlement

 BELGA

Open VLD

Lydia Peeters

“Uiteraard ben ik als nieuwe lijsttrekker erg blij dat we onze twee zetels konden behouden. De score van bijna 20 procent in kanton Maaseik is mooi, het bewijst dat we goed gewerkt hebben. Ik mag dan maar kort minister geweest zijn, ik denk toch dat mensen gezien hebben dat we er meteen werk van gemaakt hebben”, benadrukt Lydia Peeters. “Het was wel voorspeld dat Vlaams Belang flink ging scoren, maar ik denk dat het voor veel mensen een proteststem was: ze willen laten horen dat het gedaan moet zijn met dat politieke gebakkelei, met ruzie maken. Het moet gaan over inhoud, zoals ikzelf ook liever aan politiek doe. Met een positieve blik.”

 Photo News

Open VLD

Marino Keulen

“Ik ben natuurlijk blij dat ik opnieuw in het Vlaams Parlement mag zetelen. Ik begin opnieuw te werken de dag na de verkiezingen en de mensen appreciëren dat, maar als je verliest kun je natuurlijk niet echt gelukkig zijn. Er ontsnapt vandaag haast geen enkele partij aan de klappen die het Vlaams Belang uitdeelt. De coalitievorming zal in ieder geval niet simpel worden op federaal vlak, want er is ook nog Wallonië.”

Heeft Keulen stilaan zijn buik niet vol van de politiek? “Nee, politiek is een maîtresse die heel veel neemt, maar af en toe ook iets geeft. Die onvoorspelbaarheid heeft ook wel iets aantrekkelijks.”

 Sven Dillen

N-VA

Steven Vandeput

“Ik had wel verwacht dat het Vlaams Belang ging winnen, maar niet op deze manier. De kiezer heeft altijd gelijk. We zijn wel nog altijd de grootste partij in Limburg en in Vlaanderen. We zullen dus het initiatief nemen, maar we gaan nooit een federale regering steunen die in Vlaanderen geen meerderheid heeft.”

Vandeput zegt dat hij nooit een voorstander is geweest van het cordon sanitaire. “Maar samenwerken met het Vlaams Belang is moeilijk. Ik heb een probleem met wat ze zeggen, de stijl die ze hanteren en de figuren die er rondlopen. Dat de coalitievorming moeilijk zal worden? We zullen wel zien.”

 BELGA

n-Va

Karolien Grosemans

“Ik ben blij met die 9de plaats in de Limburgse top tien voor Vlaanderen terwijl in Herk-de-Stad nog maar 7 van de 15 bureaus zijn geteld. Voor de rest heeft iedereen verloren aan het VB, al is N-VA gelukkig nog altijd de grootste partij in Vlaanderen en dus aan zet voor de Vlaamse regeringsvorming. Al had ik gedacht dat we toch 25 procent zouden halen, wat niet het geval is. Met markt- en huisbezoeken voorvoelde ik al dat het VB fors zou winnen. Van het cordon sanitaire is N-VA nooit een minnaar geweest, maar anderzijds ligt de stijl en retoriek van meerdere Vlaams Belangers de N-VA absoluut niet. Of het cordon onder druk zal komen te staan, zal niet alleen van N-VA afhangen.”

 Sven Dillen

N-VA

Jos Lantmeeters

“We voelden wel iets aankomen, maar we hadden niet gedacht dat de achteruitgang (-10%) zo sterk zou zijn. Op straat kregen we nog redelijk positieve reacties. Blijkbaar heeft vooral de jeugd extremer gestemd. Anderzijds hebben we de schade kunnen beperken wat het aantal zetels (-1) betreft. We blijven de grootste partij in Limburg. De Limburger geeft ons nog altijd het meeste vertrouwen. We gaan uiteraard rekening houden met dit signaal van de kiezer, maar zullen ons niet uit ons lood laten slaan. Het is duidelijk dat de traditionele partijen wat meer rekening zouden moeten houden met deze uitslag.”

 BELGA

N-VA

JanPeumans

“We hebben blijkbaar verloren. Tja, vorige keer te hoog gepiekt en dan vijf jaar in de regeringen gezeten. Bovendien zijn de verkiezingen vooral over federale thema’s gegaan. Ik vind dat de federale en Vlaamse verkiezingen moeten losgekoppeld worden.” Als lijstduwer behaalde Jan Peumans 22.000 voorkeurstemmen. “Fantastisch toch, en dat zonder publiciteit. Het geeft altijd voldoening als je verkozen wordt als volksvertegenwoordiger. En het kietelt wel om te gaan zetelen, moet ik toegeven. Maar ik ga het niet doen. Opvolger Katja Verheyen uit Bree zal zoals afgesproken zetelen. Ik kan alleszins terugblikken op een fijne carrière.”

 BELGA

Vlaams belang

Chris Janssens

“Mijn eigen resultaat is ondergeschikt”, zegt Genkenaar Chris Janssens. “We hebben als groep campagne gevoerd met een programma dat eindelijk onze eigen mensen op de eerste plaats heeft gezet in dit land.” Maar wat met het cordon? “Een cordon hoort niet thuis in een democratie. De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven voor een rechts en kordaat beleid. Daar zullen ze op de partijhoofdkwartieren vandaag rekening mee moeten houden.” Janssens was tot nu toe de enige Limburgse verkozene. “Het was een eenzame tocht, ik ben blij dat we nu in Limburg 6 parlementsleden tellen en de stem van de Limburger luid kunnen laten klinken.”

 hbvl

Vlaams Belang

Roosmarijn Beckers

“‘Ben je nu parlementslid, mama?’, dat vroegen mijn kinderen meteen na hun schoolfeest. Het mooiste compliment. Ik ben heel blij met de score van onze partij, maar het is een extra opsteker voor mij dat we nu ook de tweede grootste in mijn stad Sint-Truiden zijn”, klinkt Beckers. “Ik had verwacht dat we gingen winnen, maar van deze score viel ik bijna van mijn stoel. Veel mensen van wie ik het niet verwacht had, kwamen me vandaag zeggen dat ze op mij gestemd hebben. Dat moet wel als je de score ziet. Mijn jongste dochter van 4 jaar beseft het al: als ze de badeendjes rangschikt, zet ze al eentje aan de kant. Mama-eend. Die is naar Brussel...”

 Boumediene Belbachir

Vlaams belang

Leo Pieters

“Beetje bangelijk”, reageert Leo Pieters uit Maaseik. “In 2007 kwam ik als opvolger van Linda Vissers in het Vlaams Parlement terecht, tot in 2009. Dit is dus de eerste keer dat ik rechtstreeks verkozen ben. Dat had ik nooit verwacht. Ik moet er even van bekomen.” In Maaseik wordt Vlaams Belang met 24,5 procent ook de grootste partij. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen scoorden we lokaal 14,5 procent. Voor de provincie werd dat 17,8%. De kiezer heeft in Maaseik toen anders gestemd, dat was al een signaal. Met 24,5 procent scoren we zelfs beter dan in 2004. Het is geen zwarte zondag, maar een optimistische zondag. Uiteraard willen we nu ook verder gaan.”

 Sven Dillen

CD&V

Lode Ceyssens

“Ook al is mijn persoonlijke resultaat niet slecht met tot nu bijna 31.000 voorkeurstemmen, toch is dit geen resultaat om vrolijk van te worden. Dit is niet goed voor CD&V. Nu sturen we vanuit Limburg maar drie in plaats van vier parlementsleden. Al beperken we de schade in Limburg min of meer met voorlopig iets minder dan vier procent verlies. Vooral N-VA verliest in Limburg. Al vreet het VB ook aan de andere meerderheidspartijen. Nochtans hadden we een goede campagne en hebben we de voorbije legislatuur hard gewerkt. Nu zullen we eerst en vooral dit resultaat moeten analyseren en ons bezinnen. Voor de Vlaamse regering is CD&V in elk geval niet aan zet.”

 eva

CD&V

Vera Jans

Vanop de tweede plaats mag Vera Jans uit Lanaken opnieuw naar het Vlaams Parlement. “Toch zit ik met een dubbel gevoel. Mijn persoonlijk resultaat is vandaag ondergeschikt. Onze partij zit in de min. Campagne voeren is een ploegsport, je wil graag dat meerdere mensen een kans krijgen.” CD&V verliest een zetel in het Vlaamse halfrond. “We hebben een sterke en positieve campagne gevoerd. Ik kom natuurlijk ook onder de mensen en verwachtte wel dat Vlaams Belang goed zou scoren. Maar dat alle traditionele partijen zouden verliezen, heeft me wel verrast. We gaan het resultaat nu eerst even laten bezinken en dan weer gemotiveerd verder werken.”

 BELGA

CD&V

Jo Vandeurzen

“Ik ben toch verkozen, ja. Ik had op voorhand nochtans duidelijk gemaakt dat ik afscheid neem van de actieve politiek. Daar blijf ik bij. Ik wou wel mijn partij nog maximaal steunen”, zegt uittredend Vlaams minister Jo Vandeurzen. Of hij toch overweegt om zijn zitje in te nemen? “Neen, ik ben daar heel open in geweest. Mijn zetel gaat naar de eerste opvolger (Jo Brouns, nvdr). Hoe ik terugblik op het resultaat van CD&V zelf? Dat is natuurlijk teleurstellend. We moeten naar onszelf kijken: evalueren en aanpakken. Maar verkiezingsnacht is daar niet de avond voor. Als partij moeten we de komende tijd bescheiden zijn, we zijn absoluut niet aan zet na dit resultaat.”

 Raymond Lemmens

SP.A

Els Robeyns

“Iedereen voorspelde de vrije val voor sp.a in Limburg, maar die hebben we kunnen tegenhouden”, zegt Els Robeyns opgelucht. “We hebben goed gewerkt en scoren in Limburg beter dan het gemiddelde van onze partij nationaal. Eigen mensen kansen geven, heeft geloond. Het fundament van onze nieuwe ploeg is gelegd.” Robeyns mag opnieuw naar het Vlaams Parlement. “Ik ben blij dat ik opnieuw de Limburgse belangen in Brussel mag gaan verdedigen. We moeten weer aan hetzelfde zeel trekken. Op het vlak van mobiliteit hinken we achterop. We kunnen alleen maar een inhaalbeweging maken als alle Limburgse verkozenen opnieuw op één lijn gaan staan.”

 Serge Minten

SP.a

Ludwig Vandenhove

“Een op de vijf mensen in Sint-Truiden heeft op sp.a gestemd. Daar ben ik fier op. We zijn veruit een van de sterkste sp.a-bastions in Vlaanderen”, reageert Ludwig Vandenhove. Toch was het voor hem nagelbijten of hij inderdaad dat zitje zou binnenhalen omdat de voorkeurstemmen in zijn regio op zich lieten wachten. En ondanks zijn persoonlijke succes durft hij toegeven dat hij een beetje terneergeslagen is. “Omdat onze partij blijft achteruitgaan en de rechtse partijen erop vooruitgaan. Geheel onverwacht was dat niet. Maar dat het zo erg zou zijn, dat had niemand zien aankomen. Het is nu aan ons, politici, om daar een antwoord op te vinden.”

 ID/ Sien Verstraeten

Groen

Johan Danen

“Ik ben erg blij dat we toch nog vooruit zijn gegaan ondanks al dat gebash tijdens de debatten. Het was bij momenten iedereen tegen Groen. Ik ben dus blij dat we stand hebben gehouden. En we zijn ook trots dat we nu een zetel hebben in de kamer met Barbara Creemers.”

Op voorhand was er een prognose dat Groen een tweede Limburgse zetel zou halen in het Vlaams Parlement. “Daarvoor hebben we niet voldoende stemmen gehaald. Blijkbaar is het voor ons heel moeilijk om die kloof te dichten in Limburg. We winnen wel telkens een klein beetje bij, maar niet genoeg. We gaan er in ieder geval opnieuw hard voor werken om dat bij de volgende verkiezingen waar te maken.”

 Luc Daelemans

PVDA

Kim De Witte

“Ongelooflijk. We hadden verwacht om te stijgen, maar in zeven maanden hebben we onze score bijna verdubbeld. En we hebben onze eerste zetel nu zelfs binnen”, glundert Kim De Witte. “Dankzij ons werk van onderuit. Ik denk dat vooral het pensioenthema de mensen beroerd heeft. En we hebben ook veel campagne gevoerd rond eerlijke belastingen, tegen taks op suiker, boterhammen in de refter… De duidelijke ruk naar rechts vinden we uiteraard erg. Vlaams Belang heeft een deel van het ongenoegen over het beleid naar zich kunnen toetrekken. Hun demagogie pakt verf. Maar wij gaan daar keihard tegen oppositie voeren. Door verder te ijveren voor een ander en beter beleid.”

 Boumediene Belbachir

Dirk De Vis (CD&V)

“Wouter Beke moet weg”

HAMDe Hamse burgemeester Dirk De Vis (CD&V) zegt dat het tijd wordt dat zijn partijvoorzitter Wouter Beke opstapt. “Wouter Beke is een goede schipper, maar een slechte stuurman. Hij heeft de wind niet goed aangevoeld en zo is het schip uit koers geraakt. De jongste verkiezingen heeft CD&V telkens een beetje minder stemmen gehaald”, zegt De Vis.

“Er moet duidelijker gesproken worden over onderwerpen die belangrijk zijn voor de mensen zoals ecologie en migratie. Het cordon sanitaire moet opgeheven. We moeten luisteren naar de mensen en niet doen alsof we slimmer zijn. De winnaars moeten verantwoordelijkheid nemen. Dat is democratie.” Beke reageerde met de woorden dat Ham binnenkort een nieuwe, dynamische burgemeester krijgt.

Burgemeester van Ham Dirk De Vis (CD&V) wil af van Wouter Beke. TV Limburg

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws