Belgische topbankier verdient meer dan baas Europese Centrale Bank

© Belga

Jan Smets, de gouverneur van onze Nationale Bank, is de bestbetaalde topbankier uit de eurozone. Hij verdient zelfs meer dan Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. “Dit is niet te verantwoorden”, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

bm

Bij zijn aantreden anderhalf jaar geleden kreeg Jan Smets twaalf procent minder loon dan zijn voorganger Luc Coene. En toch is hij vandaag de bestbetaalde centrale bankier uit de eurozone. Het financieel persagentschap Bloomberg pakte gisteren met die vergelijking uit, en maakte er zich behoorlijk vrolijk over dat Smets tien procent meer verdient dan zijn Duitse collega Jens Weidmann, terwijl de Duitse economie acht keer groter is.

Smets verdient zelfs meer dan Mario Draghi, de topman van de Europese Centrale Bank. En – nog opvallender – meer dan Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve. Enkel de Britse en de Zwitserse centrale bankiers verdienen meer, maar die hebben dan ook een eigen munt onder zich. Premier Charles Michel (MR) verdient overigens amper de helft van wat Smets op zijn loonbriefje ziet.

“Geen verklaring voor”

Groen-voorzitster Meyrem Almaci vindt het hoge loon niet te verantwoorden. “Het gaat mij niet om de persoon, maar om de functie. Hier is geen logische verklaring voor, zeker niet als je de internationale vergelijking maakt. Dit is puur een politieke keuze.”

Loonspecialist Xavier Baeten vindt de verloning van Smets niet buitensporig. In sommige grote bedrijven heeft de CEO een gelijkaardig vast loon, maar ook nog eens bonussen, die in het geval van Smets moeilijk toe te kennen zijn. Wel merkwaardig is dat de Nationale Bank vaag blijft over de pensioenstortingen voor Smets, hoewel die toch ook deel uitmaken van zijn verloning.

De Nationale Bank zei gisteren dat men moet opletten met te vergelijken omdat de belastingtarieven overal anders zijn. Zo is geweten dat Draghi als Europees ambtenaar niet veel belastingen betaalt, en netto meer overhoudt dan Smets.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen