De zes Limburgse Vlaams Belang-verkozenen (en van sommigen heeft u nog nooit gehoord)

De stemmen zijn geteld, de voorkeur van de kiezer is bekend. Vlaams Belang pakt in Limburg in totaal zes stoeltjes in het Vlaams en federaal parlement. Wie zijn de Limburgse verkozenen van de partij? Wij stellen ze aan u voor.

Caroline Vandenreyt / Mireille Maes / Guy Thuwis / Miranda Gijsen / Jan Bex

Dit zijn de 12 Limburgers die verkozen zijn in het federaal parlement

Dit zijn de 16 Limburgers die verkozen zijn in het Vlaams parlement

ONTDEK. De standpunten van het Vlaams Belang

Chris Janssens uit Genk (Vlaams parlement)

“Mijn eigen resultaat is ondergeschikt”, zegt Genkenaar Chris Janssens. “We hebben als groep campagne gevoerd met een programma dat eindelijk onze eigen mensen op de eerste plaats heeft gezet in dit land.” Maar wat met het cordon? “Een cordon hoort niet thuis in een democratie. De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven voor een rechts en kordaat beleid. Daar zullen ze op de partijhoofdkwartieren vandaag rekening mee moeten houden.” Janssens was tot nu toe de enige Limburgse verkozene. “Het was een eenzame tocht, ik ben blij dat we nu in Limburg 6 parlementsleden tellen en de stem van de Limburger luid kunnen laten klinken.”

Roosmarijn Beckers uit Sint-Truiden (Vlaams parlement)

“‘Ben je nu parlementslid, mama?’, dat vroegen mijn kinderen meteen na hun schoolfeest. Het mooiste compliment. Ik ben heel blij met de score van onze partij, maar het is een extra opsteker voor mij dat we nu ook de tweede grootste in mijn stad Sint-Truiden zijn”, klinkt Beckers. “Ik had verwacht dat we gingen winnen, maar van deze score viel ik bijna van mijn stoel. Veel mensen van wie ik het niet verwacht had, kwamen me vandaag zeggen dat ze op mij gestemd hebben. Dat moet wel als je de score ziet. Mijn jongste dochter van 4 jaar beseft het al: als ze de badeendjes rangschikt, zet ze al eentje aan de kant. Mama-eend. Die is naar Brussel...”

Leo Pieters uit Maaseik (Vlaams parlement)

“Beetje bangelijk”, reageert Leo Pieters uit Maaseik. “In 2007 kwam ik als opvolger van Linda Vissers in het Vlaams Parlement terecht, tot in 2009. Dit is dus de eerste keer dat ik rechtstreeks verkozen ben. Dat had ik nooit verwacht. Ik moet er even van bekomen.” In Maaseik wordt Vlaams Belang met 24,5 procent ook de grootste partij. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen scoorden we lokaal 14,5 procent. Voor de provincie werd dat 17,8%. De kiezer heeft in Maaseik toen anders gestemd, dat was al een signaal. Met 24,5 procent scoren we zelfs beter dan in 2004. Het is geen zwarte zondag, maar een optimistische zondag. Uiteraard willen we nu ook verder gaan.”

Annick Ponthier uit Bilzen (federaal parlement)

“Blij met mijn persoonlijk resultaat, maar nog meer met het resultaat van het Vlaams Belang. We hebben de hele campagne beheerst, zelfs de regering doen vallen met het Marrakechpact. Dit is een les voor het politieke establisment. De burger is niet van mening veranderd, de burger is van partij veranderd. Het cordon sanitaire kan nu toch niet meer stand houden. Als met dit resultaat geen rekening wordt gehouden, is dat het failliet van de democratie. We hebben vooral ook de jeugd mee. En wie de jeugd mee heeft, heeft de toekomst. Ook voor de situatie in Bilzen zal deze verkiezing bepalend zijn. De mensen zijn de spelletjes beu, VB zal de spelverdeler zijn.”

Frank Troosters uit Hasselt (federaal parlement)

“We hadden een goed resultaat verwacht, maar dit overtreft mijn stoutste verwachtingen.” Hasselaar Frank Troosters is een nieuwkomer in de Kamer. “We zullen binnen de partij nog bespreken welke dossiers ik zal opvolgen. Migratie en socio-economische onderwerpen spreken me wel aan. Ik denk dat de politiek de voorbije periode onvoldoende geluisterd heeft naar de mensen. Dat was zo in het migratiedossier, maar ook met alle gebroken beloften op het vlak van koopkracht en pensioenen.”

Of Vlaams Belang wel ooit deze problemen kan aanpakken? “Ik sluit me aan bij de woorden van onze voorzitter: Vroeg of laat zal het cordon sanitaire ophouden te bestaan.”

Erik Gilissen uit Koersel (federaal parlement)

“Fenomenaal, ongelooflijk, dit had niemand gedacht”, zegt de 50-jarige ICT-er uit Koersel. Erik Gilissen is een nieuweling in de politiek die nu een blitzcarrière maakt. “Sinds begin dit jaar zit ik in de gemeenteraad. Maar dat ik ook verkozen zou worden voor het federale parlement, daar had ik helemaal niet op gerekend. Niemand eigenlijk.”

Hijzelf weet nog niet goed wat hij mag verwachten. “De laatste dagen heb ik met griep in bed gelegen. Van campagnevoeren was geen sprake meer. Vandaag ging het al wat beter. Maar nu voel ik me uiteraard fantastisch. Al die mensen die voor mij hebben gestemd... voor hen ga ik mijn uiterste best doen in Brussel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer