Direct naar artikelinhoud
Sextortion

Federale politie waarschuwt voor sextortionmails: ‘Betaal nooit’

Federale politie waarschuwt voor sextortionmails: ‘Betaal nooit’
Beeld Pexels/SafeOnWeb

De federale politie waarschuwt voor sextortionmails, waarbij gedreigd wordt om seksueel expliciete beelden van bepaalde personen te lekken. De enige manier om dit af te wenden, is door een bepaalde som over te maken. De politie geeft echter de raad om nooit geldsommen over te maken.

Het fenomeen is niet nieuw, maar neemt volgens het Centrum voor Cybersecurity van de federale politie de laatste tijd weer grote proporties aan. Slachtoffers worden via e-mail benaderd door een persoon die beweert expliciete beelden verzameld te hebben via het hacken van zijn of haar webcam. Indien niet binnen de 48 uur overgegaan wordt tot een betaling van 2000 euro in bitcoins, dreigt de dader ermee die beelden te lekken naar alle contactpersonen van die persoon.

“De hacker stuurt je een mail waarin hij beweert erin geslaagd te zijn toegang te krijgen tot je computer en je webcam te activeren. Dat stelde hem in staat jou te filmen terwijl je content van pornografische aard bekeek. Hij zegt je naast die video-opname ook te beschikken over de historiek van de beelden en video’s die je bekeek”, legt Olivier Bogaert, de commissaris van de Federal Computer Crime Unit uit.

Twitter bericht wordt geladen...

Niet betalen

 “Denken dat familieleden, vrienden of collega’s bepaalde gewoontes zouden kunnen ontdekken, is voor de ontvanger angstaanjagend. Maar wees gerust: ze hebben geen beelden”, wil Bogaert ons nog meegeven. De politie geeft dan ook één gouden raad: betaal niet.

Daarnaast raadt de politie aan enige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. “Wijzig eerst en vooral je paswoord en activeer voor al jouw accounts de validatie in twee stappen. Ook een grondige analyse van je computer met behulp van jouw antivirusprogramma is een must”, besluit de commissaris van de Federal Computer Crime Unit.