Direct naar artikelinhoud
Politiek

Abou Jahjah stopt als politicus en activist

Dyab Abou Jahjah.Beeld Photo News

De omstreden Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah (47) stopt als politicus en activist. Dat meldt Knack en wordt bevestigd door Belga. Hij wist met zijn partij Be.One geen zetel in het Brusselse parlement te bemachtigen. ‘Ik blijf wel mijn mening over politiek geven.’

De lijst Be.One haalde bij de verkiezing voor het Brusselse parlement 3.021 stemmen ofwel 4,32 procent. Lijsttrekker Jahjah was zelf goed voor 1.298 stemmen, maar het algemene resultaat volstond net niet voor een zetel. Die ging naar PVDA, hoewel zij met 2.992 stemmen een minder resultaat haalden.

“Wij hebben in Brussel geen slecht resultaat behaald. Eigenlijk hebben we meer stemmen dan de PVDA, die door de lijstverbinding met DierAnimal met een zetel gaat lopen. Dat is eigenaardig”, stelt Jahjah vast.

Ondersteunen

De verhoopte zetel en het mandaat kwamen er net niet voor de activist en dus houdt het verhaal van Jahjah na één campagne al op bij Be.One. Hij wil de partij wel blijven ondersteunen.

“Ik zal niet uit het debat treden. Ik blijf mijn mening geven over politiek, maar als activist of politicus is dit nu het einde na 20 jaar. Ik blijf Be.One ondersteunen en ik hoop dat een nieuwe generatie nu het heft in eigen handen neemt. Ik ben overtuigd dat Be.One volgende keer zal doorbreken”, zegt Jahjah.

“Mijn parcours heeft 20 jaar lang geduurd en ik vind dat dit het goede moment is om daar een punt achter te zetten en me te focussen op zaken waar ik al lang mee bezig was, maar die ik op een zijspoor heb geplaatst wegens de politieke engagement”, vertelt Jahjah.

Boek

“Ik ga nu een boek schrijven, want dat contract met de uitgever ligt al twee jaar te wachten. Dat zal ook over politiek gaan, want dat is mijn onderwerp bij uitstek. In die zin blijf ik aanwezig als stem in het debat, maar gewoon niet als politicus of activist”, aldus de Be.One-lijsttrekker.

De Belgische activist van Libanese afkomst werd in 24 juni 1971 in Libanon geboren. In 1996 verkreeg hij het Belgisch staatsburgerschap na een huwelijk met een Belgische, maar het koppel scheidde niet lang na de naturalisatie van Jahjah, waardoor er sprake is van een schijnhuwelijk. Het is niet de enige ophef die Jahjah over zich uitriep, want hij zorgde ook voor enkele controversiële uitspraken over onder meer de aanslagen van 9/11 in New York of de dood van Saddam Hoesein. N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde hij een “zionistenpijper”. In 2000 richtte Jahjah de Arabisch-Europese Liga (AEL) op en sinds 2014 is hij voorzitter van de burgerrechtenbeweging Movement X.

“Voor mij was het een heel parcours met veel hoogte- en dieptepunten. Zo gaat dat bij iedereen. Ik kan met heel veel voldoening terugkijken op dat activistisch parcours. Verkiezingspolitiek was nooit mijn prioriteit. Ik heb deelgenomen op bepaalde momenten wanneer ik ontgoocheld was over het politieke aanbod. Ik heb mezelf altijd meer gezien als een activist”, besluit Jahjah.